04/04/14 05:43
(http://www.klassa.bg/)

Президентът: Не съм се облагодетелствал

Президентът Росен Плевнелиев уважава работата на институциите и се въздържа да коментира действията на съдебните органи, но не може да не реагира в случай, когато пряко е засегнато името му.

Това се казва в прессъобщение на държавния глава по повод на произнесената днес присъда от 3,5 години затвор на Филип Златанов.

По-рано днес Софийски градски съд призна Златанов за виновен по три обвинения. Според обвинителния акт Златанов е извършил незаконни действията при проверките срещу Росен Плевнелиев, неговата съветничка и бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева.

Става дума за три преписки в КПУКИ. Едната по сигнал срещу Плевнелиев - прекратена, но не е публикувана на интернет страницата на комисията. Втората - срещу Ранкова, решението по което не е качено месеци наред в интернет и тя не успяла да го обжалва. Третата - срещу Бунева, отново за непубликувано решение.

В скандалното тефтерче на Златанов се съдържаха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б., включително на президента Росен Плевнелиев. След скандала Искра Фидосова напусна парламента. Филип Златанов беше директор на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси (КУПКИ) по времето на ГЕРБ.

В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. Той е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган.

"Президентът Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван

от това, че Комисията за установяване на конфликт на интереси е прекратила образуваното срещу нещо производство. Напротив – това прекратяване вреди на репутацията на президента", заявяват от прес секретариата на Плевнелиев.

"Държавният глава призовава прокуратурата да направи публични всичките си констатации, за да не остане усещането в обществото, че след месеци разследване е повдигнато обвинение само защото не е оповестено решение, което по същество ощетява президента", се посочва още в съобщението.

В началото на февруари главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че президентът не е бил обект на разследване и не е бил разпитван като свидетел. "Няма каквито и да е данни за това Росен Плевнелиев да е бил в конфликт и по някакъв начин да е участвал в процедурата по неговата преписка", подчерта тогава Цацаров.

Самият Плевнелиев пък призова прокуратурата да извади всички данни от прословутото тефтерче на Златанов, тъй като слуховете за президент, изпаднал в конфликт на интереси е нещо, което вреди на репутацията на президентската институция.

Филип Златанов бе обвинен, че не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда. От това се е разколебало доверието на обществото в дейността на Комисията и резултатите от нейната работа.

Той стана известен със скандалното си тефтерче, страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято. Тогава прокуратурата прожектира страници от тефтера, в които фигурираха инициали на политици от ГЕРБ - И. Ф., Ц. Ц., и Б. Б. След скандала Искра Фидосова напусна парламента.

Преди назначаването му с номинацията на ГЕРБ за председател на новоконституираната тогава Държавна комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е бил юрисконсулт в банка.

Той е роден на 12 юни 1977 г. в Габрово. Завършил Юридическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски" - магистър по право. Сътрудник в адвокатска кантора (2003 г.-2004 г.). Работил като юрисконсулт в Агенцията за вътрешен държавен финансов контрол (2004 г.-2005 г.), юрисконсулт в Министерството на отбраната (2005 г.-2008 г.) и юрисконсулт в "Райфайзенбанк" (България) ЕАД (2008 г.-2011 г.).

Завършил курсове по хуманитарно право и реакция при кризи в Род Айлънд, 2006 г. и Сан Ремо Италия, 2007 г. Избран от Народното събрание за председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Владее английски, немски и руски език.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване