04/06/14 08:45
(http://www.klassa.bg/)

Задава се газова война между Киев и Москва

Украйна смята за неприемлива цената на руския газ от 485 долара за 1000 куб.м и е готова да го купува на цена от 268 долара. Това обяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк на заседание на кабинета, предаде УНИАН. Той добави, че Украйна е готова да направи всички плащанияза вече доставен руски газ – дълговете според руската страна вече възлизат на 2,2 млрд. долара. По думите му няма икономически причини за увеличаване на цената на природния газ, тъй като е спаднала цената на основния енергиен продукт - нефтът - до 99 долара. Яценюк е наредил да се подготви план за действие, в случай че Русия ограничи или прекрати доставките на природен газ за Украйна. „Ние разбираме, че следващата стъпка на Русия ще бъде ограничаване или спиране доставките на природен газ за Украйна. План, както винаги… Завъртат крановете, за да получат временни аплодисменти. Затова нашата задача е да подготвим два варианта за развитие на събитията. Включително такъв, при който Русия ограничава или прекратява доставките на газ на територията на Украйна”, каза премиерът. Междувременно американският вицепрезидент Джо Байдън е обещал на Яценюк по телефона, че САЩ ще помогнат на Украйна за енергийните доставки на страната. Двамата са се обединили около тезата, че Киев трябва да търси своята независимост от Русия не само в политически, но и в енергиен план. Преди няколко дни „Газпром" обяви, че повишава цената на газа за Украйна от 1 април до 385,5 долара от 268,5 долара за 1000 кубични метра. Увеличението е във връзка с неизпълнение от страна на Украйна на договореностите между Москва и Киев от декември и заради това, че Украйна дължи над 1,7 милиарда долара на Русия от получения газ до момента. Второто увеличение до 485,5 долара е във връзка с денонсиране от страна на Русия на споразумения с Украйна за Черноморския флот. Шефът на "Газпром" Алексей Милер вчера постави под съмнение законността на реверсивните доставки на газ от Европа за Украйна. Въпросът е възможен ли е изобщо физическият реверс, а „виртуалният" пък трябва да се разглежда за това дали е законен, коментира Милер. По думите му европейските компании, готови да правят подобни доставки, трябва много внимателно да помислят за законността на подобен род операции. Освен това Милер заяви, че Русия има да получава от Украйна 11.4 милиарда долара. Той посочи, че сумата отговаря на понижаването на цената на природния газ през последните четири годиниТо бе предвидено от сключените през 2010 г. споразумения в Харков, с които бе продължено използването до 2017 г. на базата в Севастопол, Крим, от руския Черноморски флот. Тъй като Русия е заплатила авансово за пребиваването на флота си, а споразумението е анулирано, Киев сега трябва да плати на Москва, смята Милер.

Меркел заплаши Русия със санкции
Никой не бива да се съмнява в готовността на Европа да наложи по-строги санкции на Русия, ако тя продължи да дестабилизира Украйна, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя призна, че в позициите на страните от Европейския съюз за Украйна има различия, но това няма да попречи да се изработи общ подход. "Ако териториалната цялост на Украйна продължи да бъде нарушавана, ще трябва да наложим икономически санкции", каза Меркел на конгреса на нейния Християндемократически съюз (ХДС). "Никой не иска да прекъсва преговорите с Русия. Но правото на най-силния не бива да се налага над правото", подчерта тя. Някои анализатори обаче изразяват съмнение, че Европа ще изпълни заплахите да наложи наказателни икономически санкции заради зависимостта на някои страни от ЕС и особено на източноевропейските от доставките на газ и търговията с Русия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване