04/07/14 10:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Барозу: Ако не бяха в ЕС, България и Румъния можеха да са подложени на натиск от Москва


Приемането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007 г. беше правилното решение, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в интервю за германския вестник "Берлинер цайтунг". По думите му алтернативата би била сега двете страни да са ничия земя и под натиск от Русия.

"Давам си сметка, че в двете страни много неща, не са наред. Затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка", отбелязва Барозу.

"Каква би била алтернативата? Да оставим България и Румъния в междинната зона, в ничията земя? За да станат нестабилни подобно на други страни извън ЕС? Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на сериозен натиск от Москва", коментира още той.

Барозу посочва в интервюто, че кризата в Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на ЕС след вдигането на Желязната завеса и че ЕС трябва да подкрепи Киев по най-добрия възможен начин по пътя ѝ към демокрация и стабилност.

Той припомни, че съюзът е подписал политическата част от споразумението за асоцииране и е предоставил на Украйна техническа и финансова помощ, като ще продължи да съдейства за стабилизирането и развитието на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване