04/07/14 11:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов към ромската общност: Приветствам ви за празника, но се учете


Приветствам ви, че имате празник, но целта на това мероприятие е да се накарат всички да учат. С този призив се обърна към представители на ромската общност лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

На откриването на конференция за ромската интеграция в България, организирана от ГЕРБ и немската фондация "Ханс Зайдел" ден преди Международния ден на ромите – 8 април, Борисов направи връзка между демографската криза, брутния вътрешен продукт и ромската безработица.

"При този демографски срив и застаряващо население нищо добро не ни очаква. Работата и създаването на брутен вътрешен продукт е разковничето след това да се говори за повишаване на пенсии, заплати, социални осигуровки и всичко останало", отбеляза лидерът на ГЕРБ и добави: "Когато милион и половина работят, а останалите чакат помощи, няма шанс държавата да дръпне напред. А в същото време млади, прави, хубави, умни, весели хора стоят без работа или са свикнали, че трябва така, непрестанно да получават помощи! Категорично съм против."

По думите на Борисов разковничето на интеграцията било в думите "образование и работа - така както работи всеки един друг". В противен случай се получавали конфликти между етносите. "Няма ли производство, няма ли работа, не сме ли ангажирани всички – нямаме шанс. Трябва работа, без работа няма успех. И без образование. Първо трябва да ги изучим и да им намерим работа. Останалото зависи от тях", посочи бившият премиер.

По думите му краят на интеграцията щял да дойде, когато, "ако ром стане президент, министър, депутат, няма да е събитие, а нещо абсолютно нормално. Тогава ще сме приключили с тези конференции".

"Аз бих искал много да присъствам, ако ми е дал Господ време, на последната конференция за интерграция на ромите", каза още Борисов.

На откриването на форума присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представителят на фондация "Ханс Зайдел" за България Богдан Мирчев, председателят на Комисията за защита от дискриминация Анна Страшимирова. Сред участниците са евродепутатът и втори в листата на ГЕРБ за евроизборите в края на май Андрей Ковачев и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване