04/07/14 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

За висшите постове в ЕС - надпревара с неясен изход

Ройтерс

Изходът от надпреварата за висшите постове в Европейския съюз стана още по-мъгляв, след като финландският премиер обяви, че се оттегля от поста, за да се бори за европейска позиция, а Франция настойчиво предлага бившия си финансов министър за кандидат за пост в Европейската комисия.

Това подкопава шансовете на двама потенциални компромисни кандидати, и двамата - французи, да оглавят изпълнителния орган в очакваната тежка битка между национални правителства и Европейския парламент през юни, към което за капак се добавя и евроскептична Великобритания, преследваща собствени цели.

Европейският парламент - пряко избиран орган на ЕС - иска председател на Еврокомисията (най-желания трофей) да стане водещият кандидат от политическата група, която спечели най-много гласове на европейските парламентарни избори следващия месец.

Същото казаха водачите на парламентарните групи на трите най-големи политически партии в общо изявление в четвъртък, обявявайки: “Следващият председател на Комисията ще бъде избран с прозрачна процедура, а не в резултат на задкулисни сделки”. Ако никоя партия не спечели категорична победа и ако британците възразят срещу официалните водачи в класирането, тъй като смятат, че са прекалено обвързани с идеята за интеграцията, висшият пост може да попадне в ръцете на слабо познат състезател, както през 2004 г., когато португалецът Жозе Мануел Барозу беше избран, за да се излезе от задънената улица. Един от потенциалните компромисни кандидати - 42-годишният финландски премиер десноцентрист Юрки Катайнен - обяви кандидатурата си в събота, въпреки че не планира да се явява на майските избори.

Катайнен каза, че ще подаде оставка това лято след три години на поста и ще е на разположение на ЕС или за други международни функции.

Други две често споменавани компромисни фигури са французи - управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и бившият ръководител на Световната търговска организация Паскал Лами. И двамата са смятани за компетентни технократи, привърженици на свободния пазар, с достатъчно опит начело на сложни административни организми.

Даден кандидат обаче трябва да се излъчи от страната си и Франция има право да предложи само един член на Комисията.

Така че ако на досегашния финансов министър Пиер Московиси наистина е бил обещана тази позиция, както самият той и правителствени източници съобщиха, когато той изгуби мястото си в кабинета миналата седмица, това би изключило от надпреварата както десноцентристката Лагард (също бивш финансов министър), така и Лами - умерен социалист, смятан от част от френската левица за прекален застъпник на глобализацията.

Дори Московиси да се сдобие по-скоро с планираната роля на постоянен председател на Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната, отколкото в Комисията, изключително малко вероятно е Франция да може да спечели два висши ръководни поста. Обигран европейски дипломат каза обаче, че е възможно други европейски лидери да настояват президента Франсоа Оланд да смени избраника си в интерес на Европа.

Катайнен, високоуважаван бивш финансов министър с модерни виждания, който обединяваше сложна коалиция на леви и десни партии, може също да претендендира за председателското място в Еврогрупата. Категорично скептичната позиция на страната му към спасителните кризисни планове в еврозоната обаче, може да направи кандидатурата му непривлекателна за силно задлъжнелите страни от юга на ЕС.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Според дипломати британският премиер Дейвид Камерън споделил с колеги от ЕС в частни разговори, че никой от настоящите водещи кандидати (”шпиценкандидатен”) да оглавят Комисията - германският социалдемократ Мартин Шулц и десноцентристът от Люксембург Жан-Клод Юнкер - не е приемлив за Лондон. И двамата са смятани за старомодни федералисти, ненавиждани от британците ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване