04/07/14 09:57
(http://www.dnevnik.bg/)

Орешарски: Виетнам е най-важният ни стратегически партньор в Югоизточна Азия


Огромни резерви има в икономическото сътрудничество между Виетнам и България, обобщиха премиерите на двете страни след проведените разговори в Ханой. Заявени са намерения да се активизира търговията и да се насърчават взаимните инвестиции, каза премиерът Пламен Орешарски след разговорите, предаде БНР.

Орешарски подчерта, че България разглежда Виетнам като най-важния си стратегически партньор в Югоизточна Азия и разчита, че с развитието на икономическите връзки, ще се засили и присъствието на  България в този регион на света.

"Виетнам е стар приятел на България и ние сме решени да задълбочаваме сътрудничеството с всички стари приятели, в това число и с Виетнам, и чрез сътрудничество с Виетнам, да търсим нови приятели в региона", каза премиерът.

Той посочи, че няма различия между България и Виетнам по повечето важни международни въпроси, което, по думите му, е още един критерий за близките отношения между двете страни. Орешарски е изразил възхищение от доброто развитие на виетнамската икономика и е информирал своя домакин за развитието на българската икономика и за усилията да се ускори икономическото развитие на България.

Премиерът на Виетнам заяви от своя страна, че моделът за икономическо сътрудничество с България ще е нов, с конкретни мерки за повишаване на инвестициите. "Трябва да се създадат благоприятни условия на предприемачите, да се свържат с партньора и да проучат пазари в сфери, където България има предимство, а Виетнам има нужда, като изграждане на инфраструктура, градско планиране, обществен транспорт, енергетика, опазване на околна среда и хранително-вкусова промишленост", каза  Нгуен Тан Зунг.

На вниманието на виетнамската страна премиерът Пламен Орешарски предостави резюме на работата по 12 съвместни проекта, на които България държи. "Много бих се надявал, те да продължат да се разработват от двете страни, без с това да предопределяме всичко, което може да свършим между двете страни", коментира. 

Днес в присъствието на двамата премиери бяха подписани три документа между България и Виетнам - Рамково споразумение в областта на земеделието и рибарството, Програма за културно сътрудничество, Програма за сътрудничество в областта на туризма. Нгуен Тан Зунг потвърди, че приема поканата да посети България в удобно и за двете страни време.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване