04/08/14 16:15
(http://www.dnevnik.bg/)

Акцията на полицията в Общинска банка била рутинна проверка


Полицейската акция в Общинска банка от края на февруари тази година била рутинна проверка на документи за административна дейност. Това обявиха днес на брифинг председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и колегите му от ГЕРБ Орлин Алексиев и Николай Стойнев. Според тях на ден имало поне по 15 сходни искания към финансовата институция, които не били съпровождани с коли на органите на реда пред сградата.

Те посочиха, че не знаят какви документи са били иззети. "Сутринта са отишли десетима представители на Столичната дирекция "Вътрешен ред" (СДВР), които са поискали да направят тази рутинна проверка", посочи Герджиков и добави, че това е ежедневна процедура.

На 27 февруари от сутринта до ранния следобед пред сградите на Столичната община и на централата на Общинска банка бяха паркирали автомобили на полицията. Оказа се, че се провеждат две паралелни проверки в институциите на местната власт. Неотдавна се разбра, че в общината прокурори от Софийската градска прокуратура са поискали документи на балирането на отпадъци преди няколко години. До момента не е известно какво е проверяла полицията в Общинска банка.

"Битката на общината за банката продължава", възкликна днес Елен Герджиков. Според него делото между местната управа и миноритарните собственици на финансовата институция - фирми, сочени за близки до бизнесмена Христо Ковачки, е върнато за разглеждане от тричленен вместо петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). По думите му по желание на "отсрещната страна делото е изтеглено с повече от шест месеца по-рано". Било насрочено за нова дата - 21 май 2014 г., вместо за началото на 2015 г.

Делото е свързано с тежестта на гласовете на фирмите около Ковачки, които до есента на 2011 г. с малко над 25 на сто имаха решаващо значение за управлението на банката. Тогава обаче бяха обезсилени и фирмите започнаха дело срещу общината.

Междувременно днес общинските комисии за финанси, стопанска политика и председателския съвет са разгледали годишния финансов отчет на Общинска банка. Герджиков се похвали, че за втора поредна година местната управа успява да извади на плюс печалбата на финансовата институция. За 2013 г. тя има малко над 6 млн. лева печалба, което е с 0.4% ръст спрямо 2012 г. Той направи сравнение с останалите банки у нас, от които само шест са излезли на плюс, но едва с 1 млн. лева, а седем са отчели загуба.

"На този фон Общинска банка има цели 6 млн. лева и управлява активи за 1.155 млрд. лева, което е с 13.6% повече от 2012 г.", каза още председателят на общинския съвет. Според неговите данни банката регистрира 17.42% капиталова адекватност при средно за страната 16.9 на сто.

Експозицията на кредити на свързани лица вече била намалена до 25%, каквото било законово изискване, а не както през 2011 г. - 149 на сто.

Следващата седмица ще се проведе сходна среща, на която ще се обсъди дали да се продължи с обявената процедура за приватизация на банката предвид изместеното съдебно дело.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване