04/08/14 07:13
(http://e-vestnik.bg/)

Делото срещу Цветанов – незаконно подслушване има, но дали ще има присъда?

Прокуратурата внесе повторно в съда обвинението за подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. След като веднъж съдът върна със забележки обвинението, се създаде впечатление, че то няма да издържи, че има нещо скалъпено и Цветанов е жертва на политическо преследване.

Така ли е наистина?

Симпатизантите на ГЕРБ и дори хора, които не са фенове на тандема Борисов-Цветанов, но са против сегашното правителство, малко или повече оправдават бившия вътрешен министър.
Скандалът започна със сигнал до главния прокурор от лидера на БСП Станишев, който получил анонимно писмо с точни данни за подслушване. Това, че именно Станишев подаде сигнал до главния прокурор Цацаров, поставя случая на политическа основа.
Но кой смее да твърди, че в политиката няма подслушване?

Какви са фактите по това дело?

До момента е установено безспорно следното:

- Т. нар. цецомобил, ван „Красйлер”, снабден с техника за подслушване, която може да прихваща и записва едновременно до 64 мобилни телефона, с обсег на действие от 150 до 500 м, е излизал из София нерегламентирано. Има дни, в които пътуванията му са били отбелязвани като учебни, тестови. В други дни по документи се е водил в гаража, а е доказано, че е бил из града. Ванът е бил паркиран дълго на различни места из София, включен към електрическо захранване и е командван дистанционно, каквато възможност дава техниката в него.

-    Трима от служителите в СДОТО (службата, която се занимава технически с подслушването) са предали работни тефтерчета, в които има записани 875 телефонни номера без имена, които са подслушвани. Прокуратурата е установила, че има законно разрешение за подслушване само на малко над 100 номера от тефтерчетата. Останалите повече от 700 номера са подслушвани незаконно.

- Служителят на СДОТО Радко Димитров спешно е изтрил информация от паметта на компютърната система в т. нар. цецомобил – колата, съоръжена с техника за подслушване. Прокуратурата е изпратила при производителя във Великобритания техниката, с мобла там да възстановят азтритите файлове. От август миналата година до сега това не е станало. Въпросният Радко Димитров е обвинен в опит за възпрепатствяне на правосъдието.

- Прокуратурата разполага и със свидетели срещу Цветанов. Някои от тях са служители от служба СДОТО, които ще искат да отърват кожата, като свидетелстват, че са получавали нареждания отгоре. Иначе те ще операт пешкира. Свидетел е и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който публично обяви, че Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета “Борисов”. Найденов е защитен свидетел по делото.

Обвинени по делото са и бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Кацаров ще отговаря и за това, че се е опитал да заблуди прокуратурата. В справка той заявил, че със специализираната техника не може да се проследява и подслушва.

Незаконните подслушвания са факт

Пределно ясно е, че са по нареждане отгоре – никой служител няма да се осмели да подслушва по своя инициатива. Но вината на Цветанов тепърва ще се доказва в съда. Той е обвинен, че е създал условия за нерегламентирано и безконтролно подслушване. На самото дело ще стане ясно кой какво конкретно ще свидетелства срещу него.

Самият Цветанов се измъква с аргументи, че той е политическо ръководство и други шефове (тримата обвинени по-горе) са отговорни за техническата работа.

Реално никой не се съмнява кой е нареждал подслушванията. Самият Борисов като премиер открито заяви неколкократно (виж тук), че „се слушат всички”, че е мнителен и иска да знае какво правят министрите му. Министрите от своя страна обясняваха, че нямат нищо против да бъдат подслушвани.

Отделно от законното и незаконното подслушване с „цецомобили”, от 2009 година до април 2013 година МВР е искало

115 000 разрешителни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване