04/08/14 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Западът не е шпионирал достатъчно Русия

Ройтерс

Западните държави навлизат в нова ера на потенциална конфронтация с Москва и се изправят пред една неудобна реалност.

Четвърт век след падането на Берлинската стена, нивото на познания за Русия в разузнавателните агенции, въоръжените сили и правителствата значително е спаднало.

Нарастващите притеснения за руски правителствен шпионаж - включително все по-усъвършенстваните кибератаки и програми за компютърен шпионаж - предизвикаха известно подновяване на интереса през последните години, предимно в средите на контраразузнаването.

Но се смята, че фактът, че Вашингтон и съюзниците му бяха толкова изненадани от действията на руския президент Владимир Путин за военно превземане и отнемане на Крим от Украйна, показва крещящата нужда от насочване на фокуса отново към Русия.

В крайна сметка, казват бивши и сегашни служители, предвид фокусирането върху ислямисткия екстремизъм след 11 септември 2001 г., с кризата в Близкия изток, и по-късно с възхода на Китай, бившият СССР просто не се смяташе за специалност, която може да ти осигури добра кариера.

В сравнение с епохата на Студената война, когато по-голямата част от руската територия беше забранена за западняците, специалистите по региона казват, че днес в академичните кръгове и бизнес средите не липсват хора, които познават Русия. Но досега те не са били използвани.

“Има много експерти по Русия - хора, които са живели там, с много добър опит - но правителството просто не ги е търсило”, казва Фиона Хил, служител на националното разузнаване на САЩ, отговарящ за Русия от 2006 до 2009 г., а сега директор на Центъра за САЩ и Европа в Института Брукингс.

“Особено Пентагонът загуби голяма част от експертния си капацитет за Русия, както и Белият дом”.

Вероятно повечето от тези външни експерти сега ще намерят работа в отбранителните министерства и разузнавателни агенции, казват бивши и сегашни служители. Но в епохата на ограничените бюджети фокусирането върху Русия ще означава изтегляне на ресурси от другаде. Преди украинската криза това не изглеждаше логичен избор, казват хора, запознати с вътрешните дискусии.

“Главният проблем е свързан с капацитета ни и то по време, когато контратероризмът, Ирак, Афганистан и арабското пробуждане отнеха толкова много енергия”, заяви бивш офицер от западно разузнаване, пожелал анонимност.

Русия сега е заплаха предимно за преките си съседи, казват анализатори и служители. Но тя все пак изисква повече бдителност, отколкото през последните две десетилетия.

“Тези, които знаят най-много, се притесняват”

Сам по себе си, капацитетът далеч не е всичко. Легионите от западни специалисти по СССР, с малки изключения, пропуснаха предупредителните знаци за колапса на Съветския съюз през 1989 година.

Въпреки това служители и анализатори казват, че има нарастващо чувство, че Западът е трябвало да направи повече, за да засили фокуса си върху Русия, особено след като отбранителните разходи на Москва нараснаха с 30 на сто след войната с Грузия през 2008 година.

“Хората, които знаеха най-много за руските отбранителни способности, показаха тенденция да приемат това най-сериозно”, заяви бившият служител на Пентагона Елбридж Колби, сега старши служител в Центъра за нова американска сигурност.

Някои северни, централно- и източноевропейски страни отдавна концентрираха по-голямата част, ако не и всичките си разузнавателни и отбранителни ресурси върху Русия. Полша и Швеция се смятат за водещи в тази група. Други в момента наваксват.

Една от причините, поради които Вашингтон и съюзниците му бяха толкова изненадани от събитията в Крим, беше, че по време на руското военно разполагане в региона се говореше малко или изобщо не се говореше за предстоящо анексиране, казват източници от разузнаването.

Въпреки това Москва съвсем открито беше мобилизирала силите си няколко дни по-рано, под предлог за военни учения. Това, че толкова очевидни следи са били пропуснати, казват някои, подсказва че анализаторите са загубили готовността си да оценяват и предсказват действията на руското ръководство.

Макар че представители на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване