04/08/14 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Политическите процеси в Гърция - кръстословица за силни играчи

Представители на страни, имащи интереси в Гърция, следят отблизо политическата ситуация в страната и по-специално случващото се през последните дни през призмата на социологически сондажи, шушукания и слухове.

Със същия интерес и загриженост докладите от Атина се четат от представителите на кредиторите от Международния валутен фонд (МВФ), Еврокомисията и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Става дума за очаквана реакция, тъй като много страни на Европа са заели големи суми на Гърция с риск те да бъдат или “подрязани”, макар че реакциите срещу това са изключително силни, или да изчезнат напълно, ако Гърция бъде доведена по един или друг начин до банкрут.

От тази гледна точка е напълно логично дипломатите от чуждите посолства да правят “упражнения” върху прогнозите на своите събеседници, повечето от които вярват, че “Алексис Ципрас лидера на опозицията е неспираем”.

Истина е, че след почти четири години на неприемливи икономии, народът е решен да накаже смятаните от него за виновни. Това е логична и справедлива реакция.

От друга страна, “кръстословица” за чуждите дипломати е обстоятелството, че след една такава катастрофа, СИРИЗА и Алексис Ципрас присъстват трайно в социологическите проучвания, но при наличие на сравнително ниски проценти за тях.

Същите тези дипломати твърдят, че ако на мястото на Ципрас бе Андреас Папандреу или Константинос Караманлис, дори и Константинос Мицотакис, процентите за тях са щели да надхвърлят 40 на сто.

Всички тези недоумения ще получат отговор в нощта на националните парламентарни избори, които може да бъдат свикани след евроизборите, освен ако не стане чудо и процентите на СИРИЗА не надхвърлят прогнозите на повечето наблюдатели, които говорят също за “променени” сондажи във вреда на Алексис Ципрас.

Основен е въпросът дали кредиторите на Гърция ще си сътрудничат с лидера на СИРИЗА в случай, че прогнозите се потвърдят и радикалната левица поеме юздите на страната. Всичко ще зависи от първата между тях среща, макар че позициите и на двете страни са публично известни.

При сегашната реалност обаче СИРИЗА и кредиторите ще влязат в конфликт още от първия ден. С други думи те изобщо няма да стигнат до разговори за предоговаряне на гръцката програма. Кредиторите отказват предоговаряне на тази програма и съм убеден, че те и официално ще декларират, че реализацията на тази програма е задължение на всяко гръцко правителство, докато страната дължи пари. Един икономист беше казал, че от тази гледна точка чисто финансово Гърция е вързана за ръцете и краката.

Извън партийните симпатии и антипатии, всички ние желаем да бъде отправено от народите на страните от европейския юг едно силно послание към непоколебимите кредитори.

Германците и бюрократите от Брюксел “смазаха” хората с наложените от тях рестрикции, унищожиха средната класа, доведоха до бедност народите от европейския юг, но не удариха богатите, които продължават да имат имунитет.

Ако бъде избран някога, Ципрас ще трябва да поеме един много тежък товар. Ще е принуден спешно да изпълнява програма, приложима и “за жалост” приемлива от кредиторите и той ще е длъжен да отговори на големия въпрос, който сега стои: а именно: как ще се справи със ситуацията, ако ръководителите на тройката се оттеглят от Гърция?

Както неведнъж сме казвали, никой в Гърция не желае омразния меморандум, “оковал страната във вериги”. Затова и лидерът на СИРИЗА трябва да помисли от сега върху предложения за излизане от тези окови на меморандума и ще е длъжен да сключи съюзи и коалиции не само на европейския континент. В противен случай в ръцете му ще експлодира атомна бомба …

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване