04/08/14 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Расмусен: Трябват повече средства

Все по-големи инвестиции трябва да правят съюзниците в НАТО, казва в коментар по повод кризата в Украйна генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен.“Никой в НАТО не иска завръщане към Студената война, но ние виждаме, че Кремъл се опитва да върне часовника и да вкара части от Европа в нови сфери на влияние. Трябва да защитим нашите ценности”, подчертава генералният секретар на НАТО. Андерс Фог Расмусен пише, чевсеки от съюзницитев Северноатлантическия пакт трябва да инвестира необходимите ресурси в модерно екипиране и оборудване и в обучение на персонала. “Знаем колко голямо предизвикателство е това при сегашния икономически климат, но климатът в сферата на сигурността го прави жизненоважно”, подчертава Расмусен. В дългосрочен план липсата на сигурност ще струва по-скъпо, отколкото инвестициите сега, предупреждава той.Кризата в Украйна показва, че отбраната на демокрацията е по-важна отвсякога, написа генералният секретар на НАТО. Солидарността в нашия отговор на незаконната агресия на Русия срещу Украйна и продължаващите нарушения на международното право от нейна страна е ясна, пише Расмусен. Той припомня, че съюзниците в алианса са удвоили въздушните патрули над балтийското въздушно пространство, наблюдават небето на Полша и Румъния и са увеличили присъствието си в Черно море. Чешкият президент Милош Земан призова НАТО да реагира изключително твърдо, ако Русия се опита да навлезе в източната част на Украйна и алианса да изпрати войски на украинска територия.„Ако Русия реши да разшири териториалната си експанзия в източната част на Украйна, тос шегите ще бъде свършеноВ този случай бих предложил не само максимално строги санкции от страна на ЕС, но и повишена бойна готовност на частите на НАТО, например въвеждане на войски на украинска територия”, заяви Земан.

Грузия иска бързо в алианса и в ЕС
Интеграцията в ЕС и НАТО "е сред основните приоритети на Грузия". Това заяви Алекси Петриашвили, държавен министър за европейската и евроатлантическата интеграция."Курсът към интеграция в евроатлантическите структури, стремежът за членство в ЕС и НАТО не са присъщи единствено на някоя политическа сила в Грузия ­ такава е волята на огромното мнозинство от населението и обществено-политическите сили на страната", отбеляза Петриашвили на международна конференция "Пътят към НАТО: опитът на страните от Централна и Източна Европа".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване