04/08/14 16:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия за пръв път извърши въздушен десант на Северния полюс


Въздушнодесантните войски на Русия за пръв път в историята успешно извършиха спускане на отряд с парашути на ледовете близо до Северния полюс. Това е станало днес в 14 часа московско време, съобщи подп. Евгений Мешков от пресслужбата на министерството на отбраната.

Десантът е станал по време на тренировка за спасяване и евакуация.

В скока са участвали над 50 души, използващи парашутна система със специално предназначение "Арбалет-2". Парашутистите са скочили от Ил-76, който без парашути е спуснал на ледената площадка оборудване и товари от порядъка на 30-50 кг всеки. Според говорителя всичко е минало без произшествия и наранявания, макар обстановката да е трудна - бялата ледена повърхност няма изразителни ориентири при спускане, нямало е и видим хоризонт.

Задачата продължава с издигане на лагер и провеждане при екстремални условия на учебна операция по оказване на помощ и евакуиране на условна експедиции полярници, изпаднала в беда.

В края на миналата седмица отрядът десантчици посети дрейфуващата руска полярна станция "Барнео" близо до географския Северен полюс.

Транспортен самолет Ан-74 се приземи на ледената писта, а според официалното съобщение на министерството на отбраната офицерите са обсъждали състоянието на ледените плочи и това дали са подходящи за спускането на товари при издирвателно-спасителна операция.

Изследванията се извършват съвместно с Експедиционния център на Руското географско общество, почетен председател на което е президентът Владимир Путин.

"Барнео" действа от 2000 г. насам и е оборудвана с писта, на която постоянно са базирани два хеликоптера Ми-8, а обитателите й са настанени в 12 жилищни модула, 2 общи и няколко технически помещения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване