04/08/14 11:23
(http://offnews.bg)

Сергей Лавров: Русия не е тази, която дестабилизира Украйна

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров изрази безпокойство във връзка с украинската криза в своя статия за британския вестник The Guardian, озаглавена „Русия не е тази, която дестабилизира Украйна”, съобщава "Фокус".

В нея той подчертава: „Никой не е правил повече от Русия за подкрепата на независимата украинска държава – ние в продължение на много години субсидирахме украинската икономика чрез ниските цени на енергоносителите”, се казва в материала. „В самото начало на кризата през ноември миналата година ние подкрепихме идеята на Киев за провеждане на спешни консултации във формат Украйна-Русия-ЕС за обсъждане на възможностите за хармонизация на интеграционния процес. Брюксел категорично отказа”, отбеляза министърът и добави, че „тази позиция отразява неконструктивната и опасна линия на политика, която ЕС и САЩ провеждат отдавна”.

По мнението на Лавров, Вашингтон и Брюксел са се опитали да поставят жителите на Украйна пред „болезнения избор между Запада и Изтока”, което е изострило вътрешните противоречия в страната. 

„Русия се стреми да направи всичко, за да способства по-бързото стабилизиране на ситуацията в Украйна”, подчерта руският дипломат. По мнението му, в Украйна е нужно провеждането на „реална конституционна реформа”, която ще подсигури спазването на легитимните права на всички украински региони и ще отговори на исканията на югоизточния регион за даването на статут на руския език като втори официален език, както и предоставянето на гаранции за извънблоков статут на Украйна и осъществяването на незабавни мерки за преустановяване на дейността на незаконни въоръжени формирования на територията на страната. 

„Трябва да се прекрати необоснованото нагнетяване на напрежението и да се пристъпи към сериозна съвместна работа”, заключи Лавров.

Публикувана на 04/08/14 11:23 http://offnews.bg/news/n_1/n_320483.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване