04/09/14 04:45
(http://www.klassa.bg/)

Кънчо Стойчев: Европа да не ни размахва назидателно пръст

Елитите в Европа се държат по безобразен начин. Виждаме едно лъготене и противопоставяне с цел домогване до изборите – поведение, което си мислихме, че е по-скоро наш балкански патент. Но виждаме, че преди избори, образно казано, като че ли е разрешено пипането на топката с ръка, т.е. грубо манипулиране и лъжене.

За съжаление аз не виждам нито в европейската десница, нито в европейската левица вдъхновяващи идеи отвъд клишетата. От десните чуваме, че те са най-добрите, които са управлявали и затова трябва да управляват отново. От левите чуваме, че всъщност десните управляват много лошо и трябва левите да управляват – това е една доста плоска схема. Европа е пред огромни проблеми и изпитания, но като че ли повече от всякога на Европа й липсва лидерство и лидери. И това, и всичко, което наблюдаваме, предизвика ситуацията в Украйна. Национализмът се надига именно поради това, че левият и десният елит са крайно слаби, безлични и бюрократизирани в момента. В същото време те са механизирани и оптимизирани. А светът се променя и се изисква друга роля на Европа, а и друго функциониране на Европа. Старият континент се нуждае от нов функционален механизъм, от принципно нова степен на интеграция, която изисква изключителна прозорливост и смелост при взимане на решения. А като че ли ние виждаме по-скоро импотентност, отколкото способност за взимане на правилните решения.

Моите нагласи винаги са били проевропейски. Но това, което чувам да говорят Барозу и Йотингер мога да определя само и единствено с термините политиканстване и глупости. Цялостното отношение към България е крайно унизително. За съжаление страната ни се намира в ситуация на слабост, при която не може да си отстоява интересите. Това е нашата трагедия. Но нито една друга нация и страна с достойнство не би търпяла този размахан пръст, това назидателно поведение. А сме в такова състояние само защото сме разединени вътрешно. Ако погледнем една съседна, близка до нас страна – Гърция, тя, независимо от моментната слабост /не е и била кой знае колко силна и преди това/, вече 25 години блокира Македония по отношение на НАТО, което е въпрос на сигурност, просто заради името. Да сте чули да се карат гръцките елити по този въпрос? Не са се карали. Както виждаме заставят целия ЕС и цялата НАТО да стоят и да ги дондуркат и чакат. А ние не можем по елементарни въпроси да излезем с единна, непробиваема национална позиция. Да им кажем: "Вижте, българската позиция е тази и вие се съобразявайте, моля. Ако не искате да се съобразявате, дайте да седнем на масата и да поговорим равноправно, за да видим защо нашата позиция е такава, а вашата друга". Ние сме допуснали Европа да се превърне в един размахан пръст. Всъщност това не е Европа, защото тя е метафора. Но съществуват определени бюрократични кръгове в Европа които в крайна сметка са оплетени политически и са политическа бюрокрация, която използва България по един безобразен начин – да излива помията си. Точно защото властта в Европа е в такива бюрократично политически ръце, се стига и до невъзможност да има единни правила. Аршинът, с който се мери, не е еднакъв и България е най-красноречивият пример. Ние биваме стигматизирани и изправени в ъгъла. С което не искам да кажа, че няма с какво да се развиваме и няма какво да оправяме, но подобен тип назидателно отношение в един свободен съюз на равноправие е недопустим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване