04/10/14 19:15
(http://www.klassa.bg/)

Бурканче с планински въздух от Франция бе продадено за $860

 Художник от Пекин наскоро се върнал от посещение в Южна Франция и донесъл със себе си нещо, с което да протестира срещу замърсяването на въздуха в родния му град - бурканче с чист въздух от областта Прованс, съобщи Асошийетед прес.

Бурканчето бе изложено на търг и намери купувач за 5250 юана (860 долара).

"Чистият въздух би трябвало да няма цена, за да се диша безпроблемно от всички, включително от скитници и просяци", заяви Къган.

"Това е моят начин да задам въпроси за качеството на въздуха в Китай и да изразя недоволството си", обяснява още той.

Става въпрос за своеобразен творчески протест, свързан с незадоволителното качество на въздуха в Китай, където често пъти редица градове са под въздействието на силни замърсители, чиито нива надхвърлят няколко пъти нормите, определени като безвредни от Световната здравна организация (СЗО).

Проблемът доведе до процъфтяването на китайски пазари за продажба на дихателни защитни маски и пречистватели на въздуха.

Това обаче не е първият чудат търг на чист въздух в света.

В началото на февруари, например, някой бе пуснал в продажба в "иБей" свеж въздух от Родопите в пликче само за 9 паунда.

"Всеки иска да избяга от забързаното ежедневие и да отиде в планината, за да се наслади на снежен пейзаж, чист въздух и... тишина. Родопите са перфектното място за тази цел“, гласи обяснението за "продукта", написано от неизвестен търговец.

Според човека, публикувал обявата, чистият родопски въздух в пликче е 100% органичен и "ви потапя в дълбините на планината, за да освежи вашите идеи".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване