04/10/14 09:26
(http://www.klassa.bg/)

В 65 фотоси агенция Синхуа показва 65 години българо-китайски отношения

 „Благодаря на китайската информационна агенция Синхуа за тази изключителна мозайка, изключителен калейдоскоп на отношенията между нашите народи за последните 65 години“. С тези думи Михаил Миков откри  днес фотоизложбата „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа“ в парламента. Председателят на Народното събрание се пошегува, че сградата е малка и скромна, но дори и по-голяма сграда не би могла да поеме цялата история на българо-китайската дружба. Експозицията, която съдържа 65 снимки на Синхуа, отразяващи българо-китайските отношения от установяването им до наши дни, ще продължи в парламента до 11 април.

„Китай е в Азия, а България е в Европа, но въпреки големите разстояния дружбата между двата народа има дълга история, преминавайки времето и пространството“, изтъкна в своето приветствие китайският посланик у нас. Н.Пр. Вей Дзинхуа припомни, че България е втората страна в света, която установява дипломатически отношения с Новия Китай - на 4 октомври 1949 г., на  четвъртия ден от основаването на народната република. „Китайският народ никога няма да забрави това”, подчерта дипломатът. Той изрази задоволството си от интензивните контакти на държавно и регионално ниво през последните месеци.

Минути преди да произнесе приветствената си реч китайският  посланик се обърна  към Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за  бизнес развитие: „Радвам се, че помогнахте за побратимяването между Пловдив и Шънджън. Поздравявам ви за проведения успешно българо-китайски бизнес форум през март в Пловдив“, не спести хвалебствени слова дипломатът.

Специално за откриването на фотоизложбата, от Брюксел пристигна заместник-директорът на Синхуа в Европа Уан Сяодзун. Той припомни, че Синхуа има постоянни кореспонденти в България от 1956 г. Г-н Уан подари на председателя на Народното събрание и на китайския посланик специално издаден за годишнината юбилеен албум със 108 фотоси от фоторепортерите и журналистите на Синхуа. Михаил Миков върна жеста с подарък марка, издадена по повод 65-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай с първодневния плик и специален пощенски блок.

Ян Си-ин, шеф-кореспондент на Синхуа за България, посочи на журналистите най-ранната снимка на агенцията, свързана с България – на българския хирург Янто Канети, който през 1939 г. като командир на Трета медицинска бригада към Китайския червен кръст участва във войната против японските фашисти. Неговата съпруга Джан Сунфън е един от основоположниците на китаистиката в България.

Всички желаещи жители и гости на София ще могат да разгледат фотоизложбата от 14 до 17 април в Централния военен клуб.

На 30 април, със съдействието на  Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, фотоизложбата ще  бъде представена и в Пловдив.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване