04/10/14 19:12
(http://www.klassa.bg/)

Доку Умаров е бил ликвидиран през 2013 г., но ФСС още мълчи

 Операцията по неутрализиране на главатаря на чеченските бунтовници Доку Умаров е била проведена в края на 2013 г., съобщи пред журналисти в Сочи шефът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отбеляза, че задържането на информацията за успешната операция е било свързано с редица обстоятелства.

„Първоначално информацията изтече в печата през други източници. Ние не казахме нищо, преследвайки определени цели от оперативен и политически характер“, добави шефът на руското контраразузнаване.

„За резултатите от проведената от нас работа по този случай е преждевременно да се говори. Ще дойде време и ще информираме обществеността какво и как е било направено“, подчерта Бортников.

На 8 април на заседание на Националния антитерористичен комитет шефът на ФСС съобщи, че дейността на главатаря на терористичната организация „Имарат Кавказ“ Доку Умаров е била „неутрализирана“.

Умаров пое отговорността за самоубийствените атентати в московското метро, отнели живота на 39 души през 2010 г., и за кървавия атентат на летище „Домодедово“ през 2011 г.

През годините неколкократно се появяваха информации, че е убит. Последните данни се появиха през януари при прехванати разговори между въоръжени ислямисти и отново през март в ислямисткия интернет сайт „Кавказ сентър“ (Kavkaz Cener), който симпатизира на бунтовниците, борещи се срещу руското управление в Северен Кавказ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване