04/10/14 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Какво обединява крайнодесните в Европа

Кристиан Лоу
Ройтерс

Във взета под наем обществена зала недалеч от полския парламент един следобед в края на миналата година около 150 души се събраха да чуят изказванията на група крайнодесни лидери от цяла Европа.  Събитието беше организирано от “Националното движение” (Ruch Narodowy) - полска организация, която се противопоставя на чуждите влияния, смята хомосексуалността за болест и вярва, че Полша е заплашена от лява революция, вдъхновена в Брюксел.

Основната атракция на събитието беше Мартон Дьондьоши, един от лидерите на унгарската крайнодясна партия “Йоббик”.  В 20-минутна реч Дьондьоши се обърна към множеството, съставено най-вече от мъже на около 30 - 40 години, като към “нашите полски братя” и заклейми глобализацията, природозащитниците, социалистите и това, което той нарече конспирация на западни икономически интереси. Поляците трябва да се противопоставят на силите, които вредят на обикновените хора, каза той, след което призова за “регионално сътрудничество между нашите страни”.

Това е познат призив. Крайнодесни групи възникнаха или набраха сила в цяла Европа непосредствено след настъпването на финансовата криза и все по-усилено обменят идеи и тактики. Ройтерс установи, че има връзки между поне шест от групите в бившия комунистически Изток на Европа. В сърцевината на мрежата, твърдят представители на тези групи, стои “Йоббик”.

Партията спечели 20,54 процента от гласовете на парламентарните избори в Унгария на 6 април, а през 2010 г. получи 15,86 процента. Днес “Йоббик” бетонира позицията си на най-голямата крайнодясна група в Източна Европа.

Опирайки се на солидната основа у дома, “Йоббик” полага все повече усилия за износ на своята идеология и методи, като насърчава крайнодесните партии в региона да участват в изборите за Европейски парламент следващия месец. “Йоббик” проповядва толкова твърда и пропита от антисемитизъм форма на националистическа идеология, че някои десни групи в Западна Европа се отдръпнаха от унгарците.

Разпространението на идеологията на “Йоббик” постави нащрек активисти за борба с расизма, за права на гейовете и еврейски групи. Те смятат, че това може да насърчи увеличаване на расово мотивираните, антисемитски или хомофобски улични нападения. В по-далечен план, смятат те, това може да помогне на крайната десница да получи повече политическа власт.

В изявление, изпратено до Ройтерс, “Йоббик” заявява, че се надява народите от Централна и Източна Европа да се обединят в “съюз, който се простира от Адриатика до Балтийско море”, за да се противопоставят на това, което крайнодясната партия нарича евро-атлантическо потисничество.

“Йоббик” отхвърля каквато и да било връзка между растящата сила на радикалните националисти и насилието. “Йоббик” осъжда насилието и нейните членове не могат да бъдат свързвани с такива актове”, се казва в изявлението.

В деня след речта на Дьондьоши през ноември лидерът на “Йоббик” Габор Вона се обърна към друг митинг в един варшавски парк. “Пътят към крайната победа се състои от милион малки крачки”, каза той пред множеството с помощта на преводач. “Трябва да приемем това предизвикателство. Участвайте в европейските избори”. Множеството скандираше “Полша и Унгария са братя!”. Докато преминаваха през града по-рано същия ден, някои от полските участници в митинга влязоха в сблъсъци с полицията и подпалиха скулптура с цветовете на дъгата, издигната като символ на многообразието.

Полша не е единственият пример за регионалното влияние на “Йоббик”. Крайнодесни групи в Полша, Словакия, Хърватия и България казаха пред Ройтерс, че имат връзки със сродни партии в няколко страни от региона. “Йоббик” е в центъра на тази мрежа и е единствената партия, която има контакти с всички останали. Ник Грифин, лидерът на Британската национална партия - една от няколкото крайнодесни партии в Западна Европа, поддържаща тесни отношения с “Йоббик”, казва, че унгарската партия е движещата сила зад усилията да се създаде крайнодясна коалиция. Други групи твърдят, че се възхищават на партията заради успеха й ...

Публикувана на 04/10/14 22:06 http://e-vestnik.bg/20327/kakvo-obedinyava-kraynodesnite-v-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване