04/10/14 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Компромат връща левицата на власт в Гърция

Възможна правителствена коалиция между СИРИЗА и ДИМАР

Главната опозиционна партия в Гърция, радикалната левица СИРИЗА излезе печеливша от публикувания неотдавна разговор на уволнения главен секретар на правителството Панайотис Такис Балтакос с депутата от крайнодясната партия Златна зора Илиас Касидиарис.

Извън всякакво съмнение е фактът, че това разкритие на най-високо ниво на каналите за комуникация на Нова демокрация със Златна зора косвено прави по-силен опозиционния лидер Алексис Ципрас. Европейските партньори на премиера Андонис Самарас вече стават доста по-подозрителни по отношение на неговите лицемерни “антидесни признания”.

Във вътрешен план е възможно някои от крайнодесните избиратели на Нова демокрация да изоставят тази партия, която се оказва сподвижник, а не “безмилостен преследвач” на Златна зора.

От всичко това обаче най-същественото е, че по този начин Такис Балтакос прати малката Демократична левица ДИМАР в прегръдките на СИРИЗА.

Самата ДИМАР бе на прага на смъртта, тъй като нейното присъствие в парламента бе на границата на парламентарния праг от три процента заради участието й в коалиционното правителство на Самарас и Венизелос.

Преди близо година ДИМАР се отегли от правителството заради несъгласие с решението на кабинета за закриване на националното радио и телевизия ЕРТ, за да се подготви за участие в бъдещо правителство на СИРИЗА.

Жестоката съпротива обаче на едно “жадно за власт” крило в партията ДИМАР, гравитиращо около линията на нейния лидер Фотис Кувелис, е свела до краен предел възможността на тази политическа сила да прескочи трипроцентния праг на евроизборите.

Преодоляването на този праг е необходимо, за да може тя да се надява, че ще получи едно депутатско място в Европарламента. Компроматът с разговора между Балтакос и Касидиарис наистина е “целувка за живот” за партията ДИМАР.

Защото нека си спомним заплахата, която отправи Балтакос към парламентарния представител на ДИМАР Никос Цукалис, че ако ДИМАР напусне кабинета, Нова демокрация е решена да управлява заедно със Златна зора. При това той препоръча да сведе казаното от него до лидера й Фотис Кувелис. Случилото се със сигурност помага на ДИМАР да смекчи негативните представи, оставени от участието на тази партия в правителството на Самарас-Венизелос.

Ако ДИМАР прескочи трипроцентовата бариера на евроизборите и вземе един мандат, тя ще успее да избегне съдбата на формацията ЛАОС, която се разпадна заради участието й в кабинета на премиера Лукас Пападимос, подписала облигационните меморандуми. Би било подвиг за ДИМАР, ако в крайна сметка тя се представи успешно и на парламентарните избори.

Заслужава да се отбележи, че гласоподавателите на ДИМАР в голяма степен са заклети крайнолеви елементи и са дълбоко притеснени от евентуалното взаимодействие между Нова демокрация и Златна зора.

От тази гледна точка, ако ДИМАР успее да прескочи трипроцентовата бариера, тази партия би могла да се надява, и то основателно, че ще се превърне в политическо убежище за доста депутати от социалистическото движение ПАСОК непосредствено след евроизборите на 25 май.

Защото тогава най-вероятно те, отчаяни, ще потърсят партийна стряха, за да спасят политическото си бъдеще, макар и лишени временно от депутатско място. Ако пък ДИМАР оцелее и се пребори на парламентарните избори, които най-вероятно ще са след евровота, за нея може да има доста кресла в държавния апарат.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване