04/10/14 19:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: Русия субсидира Украйна с над $35 млрд. за четири години и пак ни обвиняват


"През последните четири години Русия е субсидирала украинската икономика като предлагаше занижени цени за природния газ, възлизащи на общо 35.4 млрд. долара. В допълнение, през декември 2013г. Русия отпусна на Украйна заем от 3 млрд. долара. Тези много значителни суми бяха насочени към поддържане стабилността и платежоспособността на украинската икономика и запазването на работни места. Никоя друга държава, освен Русия, не е предоставяла такава подкрепа."

Това се казва в писмото, което руският президент Владимир Путин е изпратил на 18 лидери на европейски държави, включително България.

Текстът бе разпространен от "Ройтерс", която припомни, че по-рано днес Путин предупреди, че Русия може да спре газовите доставки за Украйна, ако тя не си плаща за тях навреме и че може да последват ограничение в подаването на газ към Европа.

В началото на писмото се изрежда тежкото икономическо състояние на Украйна през последните месеци, която "неотклонно се насочва към  фалит, спиране на производството и бум на безработицата".

Путин припомня, че е имало споразумение в края на януари между ЕС и Русия да започнат консултации как да се помогне на Украйна, но че реално не се е стигнало до нищо. "Вместо консултации чуваме призиви за по-ниски договорни цени за руския газ и че те били "политически". Създава се впечатление, че европейските партньори искат едностранно да набеждават Русия за последиците от украинската икономическа криза."

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване