04/10/14 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Първи тв дебат на Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер

Претендентите на двете големи политически семейства в ЕС за председателския пост на Европейската комисия - социалистът Мартин Шулц и консерваторът Жан-Клод Юнкер, показаха по време на първия си телевизионен дебат голямо сходство в позициите по основни въпроси и действия, които трябва да се предприемат.

Дебатът бе организиран от тв канала France 24 и радио RFI и се проведе на френски. Той имаше по-скоро консенсусен характер. Двамата европейски политици признаха, че кризата не е отминала, че е необходима бюджетна дисциплина, че един от приоритетите трябва да бъде борбата с младежката безработица, че трябва да улесни достъпа до кредити за малките и средни предприятия и че Европа трябва да се бори с незаконната имиграция. 59-годишният бивш премиер на Люксембург и действащият председател на Европейския парламент - на 58 години, се познават от години и по време на своите срещи винаги са предпочитали учтивия тон и премереното говорене.

На въпрос по повод искането на френското правителство да преразгледа намаляването на своя бюджетен дефицит, Юнкер припомни, че Париж е имал два продължителни периода на регулиране и сега не е ясно дали ще има възможност за трети. Това мнение е коренно различно от това, което изрази в Берлин в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел. Тогава Юнкер обвини Шулц, че прави голяма политическа грешка, желаейки да разреши за трети пореден път на Франция да надвиши дефицита си от 3%. Мартин Шулц се ограничи с коментар, че "ако Франция има нужда от подкрепа, тя трябва да й се даде". той подчерта, че новият премиер Мануел Валс е обявил програма за смели и амбициозни реформи.

По отношение на концепцията за ролята на председателя на Европейската комисия Юнкер заяви, че "не трябва да има намеса в живота на хората, а да се решават големите проблеми, големите предизвикателства". Мартин Шулц смята, че гражданите трябва да се включват в процеса на вземане на решения, той да бъде прозрачен, чуваем, да позволява да се знае кой какво прави.

Двамата описаха Германия като най-успешния икономически модел в Европа. Те заявиха, че Европа трябва да направи повече, за да посрещне законните имигранти и зависи от националните правителства да предотвратят всякакви злоупотреби със социалните си системи.

Шулц и Юнкер отправиха критики към британските искания да се възвърнат някои правомощия на държавите членки и ЕС да спре се намесва излишно в ежедневния живот на гражданите. Европа трябва да бъде "голяма в големите неща, и малка и в малките неща", каза Юнкер.

Наследникът на Жозе Барозу начело на Европейската комисия ще бъде определен през юни от избрания на 25 май европейски парламент.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване