04/10/14 14:24
(http://noresharski.com/)

Синдромът „Пеевски“ като трус в морала

Автор: Борис Рангелов

Теорията ни показва, че няма нищо укоримо в това Делян Пеевски да бъде кандидат както за народен представител, така и за кмет или пък президент. Можете спокойно да замените споменатото име с кое да е друго, можете. Но точно казузът с Пеевски ни представя и други параметри, които са включени в задачата, поставена за решаване от обществото.

Това, което обществената енергия успя да направи видимо, е съставът на българското задкулисие, хората, заради чието облагодетелстване се взимат важни управленски решения, представени с имена и факти. И отново, както в последните преходни години, заставаме пред грандиозността на нерешимия въпрос за моралното съдържание, което носи политиката и най-вече – политиците. В първия си ден протестът не попита „Има ли правно основание Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС?“, а „Морално ли е?“. Когато окупирахме университета, ние имахме морални съображения към цялото общество, което беше длъжно да отговори на очакванията ни и да стане активен сензор за всяка морална неправда, извършвана над хората.

Така днес стигаме до новината от последните дни, която отново разбуни обществените духове. Същият човек, заради когото започна канонадата от правдиви улични шествия, продължаваща повече от 300 дни, е номиниран за евродепутат от листата на ДПС. Същият човек, който беше упоменат в най-критичния доклад на Европейската комисия за България от началото на мониторинговия механизъм, е кандидат за член на единствената пряко избираема структура на ЕС. Изненада е, че политическият цинизъм може да стигне до толкова високо положение. Не стига това, но и Пеевски беше защитен от ръководството на ДПС, защото бил „човек с авторитет“.

Да, Делян Пеевски има правото да се кандидатира за евродепутат, но не е редно, не е морално и дори е обидно за хората той да е сред представителите ни в ЕП. Ако трябва да говори за един от приоритетите на Европа – медийният плурализъм, как ще го направи, от името на какъв ще говори? Като крупен медиен собственик на група от вестници, които подбиват цената на останалите, за да вършат работата на пропагандни материали, препълнени от клевети? Пък и допускаме кой ще го избере – автобусите, драги.

Днес предложиха и промяна във вида на бюлетината. ДПС държи номерата в лявата част да са в квадратчета, а от дясната – в кръгчета. Че как да обяснят на автобусите? Пак цинизъм.

Когато започнем да говорим за това, че не е морално някой да се кандидатира за някакъв пост, тогава може да говорим и за промяната. А друго, което протестите успяха да направят, е да превърнат гражданското общество в сеизмограф. Ето, точно този сеизмограф отново отчете трус. Трус в морала.

The post Синдромът „Пеевски“ като трус в морала appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване