04/10/14 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Словакия иска гаранции от ЕС за доставките на газ за Украйна

 Министър-председателят на Словакия Робърт Фицо поиска ЕС да гарантира, че Украйна ще плаща задълженията си, ако Словакия спомага за обратното подаване на газ от Европа.

"Ясно е, че Украйна не е в състояние да плаща сметките си. Само трета страна, като Европейския съюз и Европейската комисия, може да гарантира, че ще бъде платено на Словакия, ако помогнем на Украйна", каза Фицо пред журналисти в Братислава.
По-рано този месец Газпром обяви, че повишава цената на газа за износ за Украйна с повече от една трета. Предвид повишението на цените и опасенията, че Русия ще прекъсне природния газ за Украйна, Киев опитва да постигне споразумения със западните си съседи за доставки на газ.
Като страна-членка на ЕС и съседка на Украйна, Словакия има стратегическо местоположение за подаване на газ към Украйна от Западна Европа. Властите в Братислава са готови да влошат отношенията си с Русия, която доставя почти всичкия газ за страната. Словакия получава доходи и от транзитни такси от компанията Газпром, която използва тръбопроводите в страната, за да доставя газ за Европа.
"Ние искаме да помогнем на Украйна, но в същото време трябва да намерим техническо решение, което няма да нарушава отношенията ни с Газпром", каза Фицо, като добави, че Словакия иска да бъде домакин а 4-странни преговори по този въпрос с ЕС, Украйна и Русия.
В момента Украйна трябва да плаща по 485 долара за 1000 кубични метра газ. Това е най-високата цена за европейски клиент на Газпром. Русия твърди, че Украйна й дължи 2,2 милиарда долара за доставки на природен газ, а Газпром настоява, че Киев трябва "да предприеме незабавни мерки" за уреждане на дълга. Руският президент Владимир Путин изпрати писмо до лидерите на ЕС, в което изразява "силното си притеснение" относно дълга и предупреждава, че доставките за Европа могат да бъдат засегнати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване