04/10/14 19:28
(http://www.klassa.bg/)

Тридневна научна конференция на тема „135 години български парламентаризъм”

 Тридневна научна конференция на тема „135 години български парламентаризъм” ще се проведе по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Форумът, който ще бъде открит на 13 април 2014 г. в 10.00 часа в зала „Учредително събрание” на Регионалния исторически музей – Велико Търново, е организиран от Народното събрание съвместно с Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Юридическия и Историческия факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и със съдействието на Регионалния исторически музей – Велико Търново.
 
Научната конференция във Велико Търново ще открие ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ. С приветствия към участниците ще се обърнат председателят на Народното събрание Михаил Миков и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и член-кореспондентът на Българската академия на науките проф. Андрей Пантев ще представят доклади по темата.
 
На 14 април 2014 г. в 9.00 часа участниците в научната конференция ще изслушат доклад на академик Георги Марков. Те ще могат да представят и своите виждания по темата. Заключително изказване ще направи ректорът на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
 
С изказване на проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще започне работата си научната конференция на 15 април 2014 г. в 9.00 часа в зала „Пресцентър” в източното крило на сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър І” № 1 в София. Доклади по темата на форума ще представят проф. Мария Манолова от БАН и проф. Евгени Танчев от Юридическия факултет на СУ. Изказване ще направи и председателят на парламента Михаил Миков. Форумът в София ще бъде излъчен в реално време на интернет страницата на Народното събрание.
 
Научната конференция е част от поредицата инициативи, с които се отбелязват „135 години съвременна българска държава“ под патронажа на председателя на парламента.
 
По повод годишнината по инициатива на председателя на Народното събрание беше преиздадена и книгата „Учредителното събрание 1879 г.“, която е дело на Регионалния исторически музей в старопрестолния град. „Търновската конституцията отваря широки възможности за по-нататъшното развитие на българския демократичен дух. А с демократичните си дебати и процедури, Учредителното събрание дава висок пример за този български порив за свобода“, посочва в посланието си към читателите на изданието Михаил Миков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване