04/12/14 10:21
(http://www.klassa.bg/)

Бочели идва с дъщеря си в София

 Топуркане на детски крачета ще звучи по време на репетициите на Андреа Бочели и бенда му в „Арена Армеец” на 30 май. Вирджиния, 2-годишната дъщеря на легендарния тенор, е талисман на екипа и направи първите си крачки на борда на самолет по трасето между Хонконг, Куала Лумпур и Берлин. Мегаполисите бяха ключова част от пролетния лъч на турнето в подкрепа на Passione през 2013 г. Албумът включва хитови дуети с Нели Фуртадо и Дженифър Лопес, отдава почит на италианската поп дива Далида (Love In Portofino), флиртува виртуално с безнадеждната романтичка Едит Пиаф (La Vie En Rose) и гъделичка сетивата с микс от лежерен джаз, класика и боса нова. Романтиката му ще завладее и българските меломани, които като бонус ще получат и вокален дуел между маестрото и Лили Иванова. В бекстейджа на залата ще има

 

специално обособен детски кът за малката

 

Вирджиния. „Вземам я задължително с мен на турне. Зарежда ме с невероятна енергия”, казва Бочели в интервю за в. „Мирър”. Освен с дете на рамо носителят на „Грами” идва у нас и със съпругата си Вероника Берти, която е и негов мениджър. Концертът в София е своеобразно продължение на медения им месец, тъй като двойката стигна до олтара едва в средата на март в Ливорно, Тоскана. Стройната брюнетка е муза на тенора от десетилетие, а възрастовата им разлика е 25 години в полза на Бочели.

 

Вирджиния е трето дете за звездата, който вече стяга абитуриентския бал на синовете от първия си брак. „Бащинството и на 55 е най-естественото нещо на света. Не разтърси живота ми, напротив – обогати го и го направи още по-смислен”, казва откритието на Павароти. И докато битовите грижи за момиченцето са поети изцяло от Вероника, със забавлението се занимава само той. „Когато й пея, захвърля играчките си и притихва вцепенена. На лицето й се изписва същото обожание, което изпитвах аз към музиката като малък”, вълнува се Андреа.

 

След 21 години в А-групата на шоубизнеса и с над 80 милиона продадени копия по цял свят той все още изпитва люта сценична треска. Описва състоянието си като „прединфарктно”, с учестен пулс и облети в студена пот длани. „Прилича на болест. Прости неща като изкачването на стълби и поемането на дъх за приветствени думи изглеждат мисия с повишена трудност. Натрупаният през годините опит не решава проблема. „Честотата на участията не ми помага. В моя случай паниката идва от респекта ми към публиката и към музикантите зад гърба ми. Никога не съм щастлив или дори доволен от представянето си”, разкрива геният, който губи зрението си на 12-годишна възраст при футболна травма.

 

Ден преди концерт той свежда контакта си с външния свят до минимум – почти не говори, за да пази хигиена на гласа. Пълноценният сън, липсата на алкохол и секс са сред предпоставките за феноменалното му представяне под светлината на прожекторите. „Активността на артиста, който пее опера, е близка до тази на атлета. Като истински олимпиец спазвам диета, лягам си неприлично рано и

 

не прекалявам с нищо, включително със секса”

 

усмихва се Бочели.

 

Афинитета си към музиката той проявява още на 8 г., записвайки се на уроци по флейта, саксофон и пиано. Въпреки качествата си на мултиинструменталист и изпълнител Андреа завършва право и работи цяла година като адвокат. После прибира юридическия си ценз в шкафа, слага строгия костюм за пледоарии на закачалката и започва да печели като машина за поп кавъри по пиано баровете на Ботуша. Пробивът му идва през 1992 г., когато Лучано Павароти попада на негов демозапис и го кани да запишат Miserere в дует. През 1994 г. тенорът печели фестивала Сан Ремо с II Mare Calmo della Sera. Две години по-късно Андреа става популярен от баба до бебе с космически звучащата Time To Say Goodbye, записана в тандем със Сара Брайтман. Флиртът му с поп музиката продължава в компанията на Селин Дион, а търговският им успех резервира оперната критика, която често го дамгосва като „меркантилен и комерсиален”. „Най-недолюбваните от критиката изпълнители в моя бранш са били Мария Калас и Франко Корели. По случайност те са сред най-великите гласове на всички времена. За мен е чест, че попадам в тяхната група на низвергнатите”, казва Бочели. „Независимо от жанра добрият глас си остава добър. Той е инструмент, който привлича още повече хора в оперните зали и превръща изкуството ни в масово”, 


Сопраното Светла Василева ще отпусне глас редом до Бочели на 30 май. За да присъства на концерта на родна земя, певицата намери промеждутък между продукции в Торино и Венеция. Брюнетката кове име в оперния елит зад граница от години, а с италианския тенор се запознава в родната му Тоскана. След последния бис на неин концерт той идва в гримьорната, за да й се представи. През изминалата година Василева бе ключова част от турнето в подкрепа на Passione, което обиколи САЩ, Азия и части от Европа.

 

"Никога няма да чуете Андреа да се скара. Той е като топъл хляб", издава тя. "Тези хора са големи именно защото не поставят дистанция между себе си и другите. Те са изключително щедри. Колкото по-голям е талантът, толкова по-отворени са." Запалена по уиндсърфа и високите скорости, тя впечатлява и с нетипичната за оперните среди фигура. От моделските й мерки се възхитила и Марта Доминго, съпругата на Пласидо Доминго. Като режисьор тя водила кастинга за нова постановка с участието на тенора. След прослушването звъннала на мъжа си и казала: „Ако знаеш какви очи и какво изражение!” Изобщо за гласа не спомена нищо. Беше изключително!”, спомня си  с усмивка Светла.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване