04/12/14 10:18
(http://www.klassa.bg/)

Едва 4-ят брак носи щастие на Чаплин

 „Бракът е като обсадена крепост: онези, които са отвън, искат да влязат; онези, които са вътре, искат да излязат.” Тази сентенция важи в пълна степен за Чарли Чаплин, който без колебание признавал, че създаването на филмовите му шедьоври е било свързано с върховете и паденията в личния му живот. Неговите почитатели си спомнят отново за многото обрати в живота му на 16 април, когато се навършват 125 г. от рождението му.

 

За да се превърне в легендарния образ, с който остава в историята, Чаплин разчита не само на своята изобретателност, но и на чувствителния си и емоционален характер. Но именно той му носи най-големите разочарования. В това се убеждава, когато е едва на 18 г. и преживява първата си по-разтърсваща връзка. Неговата Дулцинея е млада актриса на име Хети, която също като възлюбената на Дон Кихот не успява да оцени поетичността му. Чаплин се опитва да я впечатли с духовитост и всеотдайност, но не успява да надмогне комплекса си за малоценност, наложен от печалното му детство в приют за бедни. Хети решава да се разделят, за да си потърси по-изгодна партия, но десет години по-късно горчиво съжалява. По това време Чарлз е вече звезда, а тя – скучновата домакиня, която му праща покана да се видят отново.

 

Комикът вече не е онова плахо момче, което с трепет я чака всяка сутрин, за да я изпрати до метрото. Той няма нищо общо с угнетения бедняк от Южен Лондон, който разпродава бельото на майка си за по 1 пени, за да може да й купи къшей хляб. В най-мрачните си години Чаплин дори обикаля кръчмите, за да продава цветя.

 

Кулинарното му изкушение е паничка говежда лой

 

В нея потапя коричките от най-черния евтин хляб и тези вечери минават за „луксозни”. Но и в най-оскъдните си дни не губи своя оптимизъм и жаждата си за живот. Именно те впечатляват директорите на първите театрални трупи, в които е приет. Когато през 1910 г. пристига в Америка, той все още е поредният анонимен актьор. Но прелива от планове за филми, които бързо налагат името му. И когато получава писмо от бившата си възлюбена Хети, у него не трепва нищо. Младият режисьор е изминал много дълъг път и

 

вече е честолюбив милионер

 

който не позволява на никого да му диктува правилата. Може да има всяка холивудска красавица и точно една от тях пленява сърцето му. Името й е Една Първайнс и го вдъхновява за сентенцията „За да направя комедия, са ми необходими парк, полицай и хубаво момиче”. Всъщност тя не е професионална актриса, а безработна секретарка, на която Чаплин дава шанс в голямото кино. Така Една участва в много от филмите му, включително в „Кучешки живот”, „Слънчева страна”, „Хлапето” и „Парижанката”. Режисьорът се замисля за брак, но същевременно не иска да се раздели със свободата си.

 

Страстта му постепенно изтлява, а следващата му авантюра – с фамозната актриса Пола Негри, също завършва злополучно. Филмовата компания, с която тя има договор, му поставя ултиматум да се ожени за нея, защото това щяло да бъде много изгодно за рекламата им. Чаплин възмутено отказва и повече никога не й се обажда.

 

В този момент, когато е спечелил възхищението на милиони зрители, той се чувства самотен. Тази уязвимост го прави лесна жертва на Милдред Харис – млада актриса, която го очарова с наивното си бъбрене. Дори в разгара на флирта им Чарлз знае, че тя не е нито особено умна, нито чистосърдечна. Но Милдред го измамва, че е бременна, и той е принуден да се ожени за нея. Липсата на любов личи дори в сватбения му ден - едва ли има друг младоженец, който с такава досада да се отправя към олтара. Той работи до 19,30 ч вечерта, когато все пак решава да намине на собствената си сватба .

 

Въздъхва печално, облича сив костюм и тръгва към церемонията. Но колкото е тъжен в този ден, толкова е радостен в утрото, когато оформя развода си. А той е неизбежен - не само защото между тях няма никаква душевна хармония, но и защото нейните претенции пречат на снимките му. Двамата се разделят по взаимно съгласие и Чаплин се заклева, че никога повече няма да се ожени.

 

Но е достатъчен само един теменужен поглед от 16-годишната Лита Грей, за да промени мнението си. Скоро след сватбата им скандалите им зачестяват толкова, че комикът отново решава да се разведе. От Лита има двама синове, но до края на живота си отказва да сподели каквото и да било за бившата си съпруга.

 

Следващите години му носят контрастни изживявания - той е на върха на славата и

 

може да си купи всичко освен едно - искрена обич

 

Вечерите му минават в пищни забавления, но вътрешно остава угнетен, че няма нито един човек, с когото да изпитва вътрешно блаженство. Именно самотата го сближава с актрисата Полет Годар, която става неговата трета съпруга. Началото на брака им е шеметно и романтично, но бързо преминава към познатия за него сценарий: конфликти и раздалечаване. Затова разводът се оказва освобождение и за двамата. След него Чаплин е категоричен, че наистина никога повече няма да се ожени. Отново обаче не удържа на думата си. Когато вижда лъчезарната Уна О’Нийл, дъщеря на прочутия драматург Юджийн О’Нийл, актьорът е смаян -

 

за първи път среща жена, която да не таи лицемерие

 

сметки и себичност. Това го впечатлява до такава степен, че решава да рискува отново и да мине под венчило за четвърти път. Бракът му се оказва рядко успешен - двамата живеят в пълна хармония и имат осем деца. Чрез тази стъпка, на 54 г., Чаплин най-накрая открива истинската любов, която го топли до края на живота му.

 

Над всички тези жени властва споменът за една, която е специална за него – майка му Хана. Тя е актриса, изоставена от баща му, която заради проблеми с гласа е принудена да се оттегли от сцената и да работи като шивачка, за да отгледа децата си. Непрекъснато развива стремежа им към по-артистичен живот, но тя самата става жертва на проказата на съвременността – мизерията. Отчайващата бедност й причинява психически отклонения. Когато Чаплин е вече достатъчно богат, за да я измъкне от лудницата за сиромаси, тя напълно е изгубила разсъдъка си. Така най-свидният му човек, който повече от всички е жадувал да види успеха му, се оказва единственият, който не успява да му се зарадва.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване