04/12/14 22:11
(http://www.klassa.bg/)

Може да се либерализира режимът за имунизации на децата

 Възможно е да се либерализира режимът за имунизации на децата. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че предстои обсъждане, като идеята е детето да бъде ваксинирано не в месеца, в който навършва определена възраст, а в рамките на същата календарна година. Ако тази идея бъде одобрена, тя

ще засяга имунизациите на децата над едногодишна възраст.

Изчерпват се количествата от петвалентна ваксина за деца, но се очаква към юли да бъде заменена с шествалентна, която ще бъде внесена в България. Получихме уверения от двете фирми-производители на петвалентни ваксини, че нямат налични количества и няма да участват в процедурите за обществените поръчки. Начинът да излезем от тази ситуация е да дадем възможност чрез нормативна промяна да може да се работи и с пет-, и с шествалентната ваксина, за да не се стигне до прекъсване на имунизациите, добави той.

В новата ваксина е добавена имунизация срещу хепатит "В", което означава, че ще се промени схемата на имунизациите.

Предстои да се обяви обществена поръчка за ваксина срещу полиомиелит, допълни д-р Кунчев. Проблемът с това заболяване е голям и когато в определена държава "се внесе" див полиомиелит, трябва да се използва "жива" ваксина срещу него, посочи лекарят. В България се използва "убита" ваксина.

Притеснително е, ако в България пристигне емигрант в инкубационен период на болестта, тъй като тогава ще е нужно да се използва "жива" ваксина, за да не зарази околните неваксинирани, посочи д-р Кунчев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване