04/12/14 18:48
(http://www.klassa.bg/)

Расмусен: Заради НАТО Русия не се опитава да ви влияе

 Ясно е, че Русия има амбицията да възстанови сферата си на влияние, но то не включва България сама по себе си. Благодарение на българското членство в НАТО, Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие на България във военния смисъл. Това заяви пред генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пред Би Ти Ви.
Според него,
в Украйна наблюдаваме старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила.
"Откакто е в НАТО, България демонстрира сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към НАТО, особено силно това пролича в Афганистан и Косово", увери Расмусен.
Той подчерта, че членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на колективна защита в алианса и известния член 5, който гласи, че атака срещу една членка, означава атака срещу всички. "Това има много силна възпираща защита", заяви генералният секретар на НАТО.
Той каза, че общоевропейската политика е редуциране на зависимостите от Русия.
Расмусен допълни, че алиансът е в процес на обсъждане как да се увеличи силата на колективната защита. "Очаквам решение в тази посока в рамките на следващите 7 дни и седмици. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на алианса е същинската част на колективна защита. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици", отговори Расмусен на въпрос дали ще се увеличи военното присъствие на НАТО на територията на България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване