04/12/14 10:24
(http://www.klassa.bg/)

С аромат на морски бриз

  В Морската градина на Варна има едно място, което не случайно носи името си Хоризонт. Докато отпивате любимото си вино на терасата на ресторанта и се взирате в синия пролетен хоризонт, един млад сомелиер ви разказва история, която ще ви върне обратно на това място. Владислав Димитров, който стана победител във Варненския полуфинал на конкурса „Сомелиер на годината 2014” и трети на националния финал, ни се усмихва с готовност да разкаже какво вино да изберем за любимото си меню. А по въпросите на кухнята тук в ролята на гуру влиза шeф Тодор Буров. Дуетът шеф готвач и сомелиер ни допускат до алхимичната си лаборатория – там, където ще сътворят най-добрата комбинация от храни и вина, а след това и ще ги опитаме.
 
Хайде на глигана
Предложението стю с бут от глиган и синьо сирене ”Аржентал”, запечено картофено пюре, сладко от круши, сос ”Жу”

 

Изборът на вино категорично ни пренася в червената палитра, и то към така наречените мъжки вина като мерло, каберне, мелнишко. В случая избираме купаж от двата уникални български сорта  - „Мавруд” и „Рубин”, от „Вила Юстина” и се наслаждаваме бавно на удоволствието.

Загряваме с розе
Предястието на шеф Буров е тортичка с млечен мус и бонбон от бито смилянско сирене, печен патладжан , печени червени чушки, домат кон касе, обезмаслена извара, бяло саламурено сирене,чесън, свежи билки. Изборът на сомелиера пък е „Розе Енигма” от 2013 г. на винарска изба „Малката звезда”. Това е  комбинация от мерло, мавруд, сира и памид  – четири червени сорта грозде, преработени по специфична технология, така се получава светъл розов цвят и ароматно вино, идеално за предястието.

 

*Домат кон касе – голям зрял домат, който предварително е обелен, изчистен от семките и нарязан на кубчета
Как да изберем
При избора на вино най-важен е собственият ви вкус, затова правилата са малко и едно от тях е да започнете с бяло вино и да минете през розе, за да стигнете до червеното. С едно ястие можете смените две и дори повече от две вина и да изберете най-добрата за вас комбинация. Ценителите на вината знаят, че това се прави най-добре в по-изискан ресторант, където винената палитра е достатъчно богата, има сомелиер, който да ви помогне в комбинирането, а в кухнята ще ви приготвят поне петстепенно меню, нещо, което не си заслужава да правите вкъщи, освен ако това не е вашето страстно хоби.

Сюрприз за финал
За финал получаваме запечен камамбер с червени боровинки, мед от борови връхчета и мента. Сюрпризът е „Мерул Резерва Мавруд”, реколта 2010 на винарска изба „Румелия”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване