04/14/14 21:00
(http://www.klassa.bg/)

Андреева: Време е да върнем социалната функция на болниците

 Грешна е представата, че болниците са само търговски дружества, крайно време е да се върнем към представа ни за социалната им функция, каза днес в Пловдив министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Разбира се, че финансирането има значение, но не може до такава степен да се фокусираме само върху това. Нека са търговски дружества, но "нон профит", добави тя. Печалбата да се инвестира в нова медицинска техника и подобряване на грижите за болните.

Всички болници, включително и частните, ще обслужват спешни случаи, а това ще стане с поднормативен акт, каза още Андреева. Спешността ще бъде едно от условията болниците да работят със здравната каса. Друг упрек към частните болници е изборът само на скъпи клинични пътеки - те трябва да работят по всички, а не само по печелившите.

Системата на клиничните пътеки не работи, каза още Таня Андреева, изходът е в диагностично-свързаните групи, но нямаме готовност за това. Плах опит е направен при предишното правителство да започне работа по това, но независим одит от чужбина показа, че показателите са силно завишени.

Андреева сложи точката днес на един сложен и болезнен проблем за Пловдив - тя каза, че белодробна болница в града няма да се закрива. С решение на Общинския съвет преди време краят на болницата бе обявен за предстоящ сигурен факт, а с 2 милиона се изгради фтизиатрично отделение към УМБАЛ "Св. Георги", което по презумпция трябваше да замести специализираното лечебно заведение. Сега обаче става ясно, че здравното министерство никога не е давало разрешение за закриването на болницата и тя ще продължи да съществува успоредно с новото фтизиатрично отделение в университетската болница.

След среща с медицински управители на пловдивски лечебни заведения здравният министър откри обновените отделението по анестезиология и интензивно лечение и Стерилизационния блок в МБАЛ "Пловдив". /БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване