04/14/14 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Как отговаря Европа на “газовото писмо” на Путин?

Планираният от САЩ износ на газ за Европа може да застраши съществуването на еврото, твърди руско издание. ЕС се кани да подготви проектоотговор на посланието, изпратено на 10 т. м. от руския президент Владимир Путин до потребителите на руски газ в Европа, посочва “Росийская газета”.

В писмото, изпратено до 18 европейски лидери, включително до българския премиер Пламен Орешарски, Путин предупреди, че Русия може да спре газовите доставки за Европа, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа. “Всички възприеха обръщението сериозно”, цитира вестникът руския външен министър Сергей Лавров, говорил на съвещание при президента.

Европейската реакция засега е предварителна, посочва “Росийская газета”. Лавров обаче обобщил тази на Вашингтон: “Говорителка на Държавния департамент заяви, че Русия трябва да не политизира газовите неща с Украйна, трябва да се придържа към пазарно ценообразуване и нарече това, което представихме сега пред европейските си партньори, “газов шантаж”. Путин отвърнал с ирония, че това звучи “малко странно”, по-специално защото “не е хубаво да четеш чужди писма”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявил, че оценките на американците за цената на руския газ са “трудноразбираеми, защото ги дава трета страна”. Най-важният проблем е дългът на Украйна за руския газ и “огромен въпрос” за Русия е “как може занапред да доставяме стоката, като знаем, че едва ли ще може да бъде платена”, добавил той.

“Държавният департамент побърза да отговори на ироничната забележка на Путин”, че има пълно право да коментира обръщението му до европейските лидери, защото бе публикувано открито в Москва. САЩ признаха, че също са разтревожени от въпроса за горивните доставки в Украйна, отбелязва официозът.

“Естествено, та нали американците смятат да изнасят в Европа втечнен природен газ. И европейците - ще ни се да вярваме, не са във възторг от това. За започването на такъв износ ще трябват много време и пари. Тогава цената на газа за европейски купувачи се очертава доста висока, а зависимостта от американците ще нарасне. Това може да постави под въпрос съществуването на европейското икономическо пространство и на еврото като такова”, както смятат и експерти, допълва “Росийская газета”.

Путин предупреди, че Русия може да иска занапред от Киев авансово плащане за газа, а от април “Газпром” вдигна цените за южната съседка на Русия почти двойно - на 485 долара за хиляда кубика. Киев отказва да плаща толкова, което крие риск от нова руско-украинска газова война, пише “Новие известия”.

Според експерти на вестника в крайна сметка ЕС ще бъде принуден частично да поеме дълговото бреме на Киев към Русия. От друга страна, Евросъюзът все още има лостове за натиск върху Москва - продължаващото антимонополно разследване срещу “Газпром” и възможността да блокира тръбоповода “Южен поток”.

Украинският енергиен министър Юрий Продан прикани ЕС да блокира строежа на “Южен поток”, който Русия иска да изгради, заобикаляйки Украйна. А през декември говорителка на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер каза, че спогодбите на Москва с членки на ЕС за строителството на “Южен поток” не отговарят на европейското законодателство и трябва да бъдат преработени, пояснява изданието.

Междувременно Русия търси нови купувачи на газ, за да не е толкова зависима от ЕС и Украйна. Продължават преговорите за газови доставки от Русия в Китай. Пекин обаче упорито настоява за големи ценови отстъпки, затова големият договор още не е подписан, добавя “Новие известия”.

Мнозина европейци схващат, че нямат интерес от нова газова война, изтъква “Независимая газета” и цитира германския министър на икономиката Зигмар Габриел: “Дискусиите за снабдяването с газ не бива да протичат под лозунга да се пречи на всички газопроводи, тръгващи от Русия”.

След като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши делегацията на Русия от право на глас във връзка със кризата в Крим, Русия може да си поиска ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване