04/14/14 20:24
(http://www.klassa.bg/)

Колорадо с първи автомат за продажба на марихуана

 Първи автомат за продажба на марихуана за медицински цели бе монтиран в Ейвън, щата Колорадо, съобщи ЮПИ.

Автоматът се нарича "Зазз“ (Zazz) и е създаден от фирмата "Америкън грийн".

Да се сдобият с лечебна марихуана могат само пациенти, които имат специална регистрационна карта и ПИН код. Освен това многобройните камери, монтирани на апарата, ще сверяват лицето със снимката на документа.

От фирмата информират, че подобни апарати ще бъдат поставени само в специални лицензирани пунктове за продажба на марихуана.

Колорадо е първият американски щат, където е разрешено да се отглежда, продава и употребява марихуана не само за медицински цели. От 1 януари тя може да се купи в 30 магазина на щата.

Легализирането на марихуаната е донесло на щата 3.5 млн. долара от данъци през януари.

Употребата на марихуана за развлекателни цели се облага по няколко начина – 15% акциз, 10% специален данък върху продажбите и 2,9% данък продажба.
Медицинската марихуана има още един данък продажба от 2,9%.

Общият приход от данъците е 2 927 095 млн. долара, обявиха властите в Колорадо.

Междувременно още 592 661 хил. долара са дошли от лицензиране и продажби на марихуана. Това прави общо 3 519 756 млн. долара само за месец януари.

Първи автомат за медицинска марихуана бе монтиран в Калифорния през 2012 година. Там разрешиха отглеждането и употребата й с медицински цели през 1996 година. По-късно това право получиха още 13 щата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване