04/14/14 20:15
(http://www.klassa.bg/)

Путин бил обезпокоен от ситуацията в Украйна

 Руският президент Владимир Путин следи ситуацията в Украйна с голямо безпокойство, съобщи говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

Песков бе запитан за коментар по отправен призив от проруски сепаратисти в Източна Украйна към Путин да им помогне да се защитават срещу правителствените сили.

"За жалост има много подобни призиви от области в Източна Украйна, адресирани пряко до Путин с молби да помогне, да се намеси по един или друг начин. Руският президент следи с голямо безпокойство развитието на ситуацията в тези области. Това е всичко, което мога да кажа по този повод", заяви Песков.

В редица градове на Донецка, Луганска и Харковска област в Украйна продължават антиправителствените протести. Някои административни сгради са окупирани. Сред исканията на демонстрантите е организирането на референдум за държавното устройство на Украйна.

По-рано днес

френският президент Франсоа Оланд и британският премиер Дейвид Камерън осъдиха категорично насилието в Украйна,

където проруски бунтовници окупират правителствени сгради в източната част на страната, предаде Франс прес.

В телефонен разговор днес двамата лидери се обединиха зад призива за намаляване на напрежението в Украйна. Оланд и Камерън призоваха всички страни в украинския конфликт към сдържаност и диалог, както и към намиране на мирно решение на кризата.

Междувременно стана ясно, че

Украйна може напълно да затвори границата с Русия.

Това заяви днес украинският заместник-външен министър Даниил Лубкивский, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Такъв ход би бил продиктуван от "напрегнатата ситуация в източна и южна Украйна", добави той. Според него "ще бъдат приложени и други, в това число и дипломатически инструменти за изход от тази ситуация".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване