04/14/14 21:05
(http://www.klassa.bg/)

Студенти: Историята трябва да излезе от скучните учебници

 "Не трябва да познаваме само славните моменти в историята ни, но и трудните, защото от тях се вижда как един народ може да се самосъхрани". Това заявиха авторите на книгата "Българската история в 100 личности" Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев, предаде репортер на БГНЕС.

При представянето на първата си книга, 20-годишните студенти от СУ "Св. Климент Охридски" разказаха пред пълната с младежи аула на "Алма Матер", че всичко е тръгнало от идеята им историята да излезе от скучните учебници, за да достигне до младите хора.

За да привлекат, колкото се може по-голяма аудитория, през последните 2 години Марио, Иван и Ивомир са направили кратък исторически филм, чието представяне ги е отвело в различни кътчета на България. След представянето му, младите любители на историята са се отбивали в селата, за да се срещнат и поговорят с местните хора. Впечатлени от техните разкази за родния край, тримата студенти са направили документалната поредица "Легендите оживяват". Последвала е и инициативата тримата да преподават в училища в страната, използвайки интерактивни методи.

"С книгата "Българската история в 100 личности" искаме да покажем, че историята може да излезе от скучните учебници", казаха тримата автори на книгата, които преди всичко са искали да покажат историята на България през личните истории и на малко познатите личности.

За да се стигне до 100-те личности, които книгата представя, Марио, Иван и Ивомир са направили първоначална селекция от 300 лица от българската истории. Първоначално младежите са искали са да включат 30-40 военни, но издателят е настоял да има личности от всяка една сфера на обществения живот в България. "От историята можем да извлечем поуки, които да ни послужат и днес. Това не е задължително да стане непременно от личности като Васил Левски и Христо Ботев, защото има много други бележити българи, за които знаем малко. Сред тях са изобретателят на първия български самолет Асен Йорданов, както и швейцарецът Луи Айер, който се сражава в три войни за българска страна, умира при битката край Дойран", обясниха младежите. Според авторите на книгата не трябва да забравяме и първия летец, който е управлявал изтребител. Това е Неделчо Бончев, който се врязва в бомбардировач по време на война, за да го свали.

След 5-те месеца, които са прекарали в писането на "Българската история в 100 личности", Марио, Иван и Ивомир подготвят следващите си два проекта. Това са книгите "Българската история в 100 събития" и "Българската история в 100 дестинации". /БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване