04/15/14 20:01
(http://www.klassa.bg/)

КС допусна единодушно дело за указа на президента за ЦИК

 Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество конституционно дело № 6/2014 г. по искане на 117 народни представители за установяване на противоконституционност науказа на президента Росен Плевнелиев, с който на 20 март бяха назначени членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Определението за допустимостта е прието с единодушие.

Предстои съдиите да го разгледат по същество и да установят дали указът на президента противоречи на Конституцията.

Делото бе образувано на 3 април, след като 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в КС искане за обявяване на противоконституционност на указа. „В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите“, обясни тогава Мая Манолова.

Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ той вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин президентът се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите, обясни тогава Манолова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване