04/16/14 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Всички действия на МВР срещу Алексиев са абсолютно обосновани

Всички действия, които са предприети, включително и по отношение на офиси и фирми, свързани с Орлин Алексиев, са абсолютно обосновани.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като беше привикан за изслушване на закрито заседание в Парламента във връзка със задържаните през февруари 1400 кг кокаин при френско-българска операция, както и обиските на имоти и офиси на столичния общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев.

„Ако не бяхме предприели тези действия, можеше да бъдем основателно обвинени, че не сме си свършили работата по закон. От тук нататък прокуратурата е тази, която повдига обвинения, а съдът казва кой е виновен и кой – не“, заяви министър Йовчев.

„Казах (на депутатите, бел. ред.) същото, което казахме и пред вътрешната комисия. Нова информация към момента няма, то и времето беше много кратко, за да бъде събрана такава информация“, посочи министърът.

По-рано днес депутати от БСП и ГЕРБ си размениха обвинения в разпъване на политически чадър над партийни кадри, свързани с наркотрафика.

В отговор на репортерски въпрос дали е имало политически чадър по време на операцията „Кокаинови крале“ Йовчев каза, че

има основателни съмнения за това какво е предприето в резултат на наличната към този момент информация.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан отхвърли твърденията, че през 2012 г. по операцията е имало политически чадър. Той добави, че през 2008 г. същата акция е била отложена заради изтичане на информация от службите, като посочи, че по това време Цветлин Йовчев е работел в ДАНС. В отговор на въпрос дали е предоставена информация за връзка на българския екип в ралито „Париж-Дакар“ и камиона, в който френските полицаи са намерили 1400 кг кокаин, Цветанов каза, че единствената връзка, дадена от министъра е, че са пътували на един и същи кораб. Вицепремиерът пропусна да спомене, че на този кораб са били всички екипажи, участвали в ралито, добави Цветанов.

Той коментира, че единствената цел на управляващите в момента е да „замесят в тази операция Столичната община и да направят връзка с ГЕРБ“. Ако погледнете статистиката на операциите, извършвани от МВР по време на Тройната коалиция и на ГЕРБ, ще разберете, че няма как да бъде открито каквото и да било нередно, заяви Цветанов.

Той посочи, че цитираната от вицепремиера Йовчев пред народните представители фирма „Шик Кар Трейдинг“, свързвана с общинското предприятие „Чистота-Искър“, е проверявана по разпореждане на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. По случая има постановление на Софийската градска прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство, коментира Цветанов и обясни, че за тази фирма вицепремиерът Йовчев твърди, че е била свързана под една или друга форма с Орлин Алексиев от август 2007 г. „Министърът обаче пропусна да каже, че тогава Орлин Алексиев не е бил общински съветник“, добави Цветанов.

В тази зала има хора, които са директно свързани с наркотрафика,

коментира депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов. Той не съобщи имена, но обясни, че те ще станат известни, когато данните бъдат разсекретени, за което ще настояват. По думите на Чуколов, тези хора, свързани с наркотрафика, не са били заловени, въпреки практиката от последните години на масови подслушвания, защото са били под чадъра на ръководители на ГЕРБ.

На 27 февруари над седем часа прокурори извършваха проверка в Столична община. Акцията продължи почти до края на работния ден на общинарите на 27 февруари, когато след 16,30 ч. проверяващите напуснаха Общината с няколко папки с документи, припомня DarikNews.bg. Те обаче отказаха да коментират какво съдържат папките и не дадоха повече подробности за разследването. Един от тях даде да се разбере, че „това са документи, свързани с работата на общината“.

Стана ясно, че са проверявани документи, свързани с парични потоци и други крупни сделки. Кметът Йорданка Фандъкова бе доста лаконична тогава пред репортерите и каза единствено, че осигурява съдействие.

Няколко дни преди това през февруари бяха проведени обиски в автокъщата на общинския съветник от ГЕРБ и участник в рали „Дакар“ Орлин Алексиев.

Преди дни главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров заяви, че средства на Столичната община са били пренасочвани към фирми на Матей Боев, който е част от „Кокаиновите крале". Разследването у нас по мащабната операция е правено избирателно и не са проверени всички данни и факти. Лицата, които са били арестувани у нас, са имали определени действия, връзки и отношения на наша територия, които имат отношение към трафика на кокаин и легализирането на пари от трафик на кокаин, но по това не е работено, заяви Лазаров и добави, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов трябва да обясни защо не е работено по всички връзки и защо не са проследени финансовите потоци. Лазаров нито потвърди, нито отрече информацията, че Матей Боев е обвързан чрез своята сестра и съпругата си с фирми, в които се появяват като съдружници общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев и адвокатът на Евелин Банев-Брендо.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване