04/27/14 09:19
(http://www.klassa.bg/)

Видински регион обезлюдява – повишени показатели от исхемична болест на сърцето, както и други сърдечни болести

 Демографската характеристика на област Видин в настоящия момент е крайно неблагоприятна. Отличава се с ниска раждаемост, висока смъртност, висока миграция. Това са факторите, определящи броя на населението и от които се изчисляват показателите за естествения и механичния прираст. И двата показателя за областта са с големи отрицателни стойности. Ако се запазят сегашните тенденции населението на областта ще продължи да намалява и към 2030 година се очаква то да бъде 74 935 души, а към 2050 година да остане само 57 580 души, съобщава директорът на териториалното статистическо бюро Емилия Лазарова.

Териториалното разпределение на населението е крайно неравномерно. Близо половината от населението на Видинска област живее във Видин. В областта има 132 села. 9 села са с население до 20 души, 4 от тях се намират в община Белоградчик, по 2 такива села има в общините Бойница и Димово и едно е в община Грамада. Около 50 села са с население до 100 души, което представлява 38% от селата в областта. Други 30 села са с население от 100 до 200 души, което представлява още 23% от селата. Като се има предвид, че населението в тези села е предимно възрастно, то става ясно, че около 60% от селата в областта са застрашени от пълно обезлюдяване.

Проблемът с обезлюдяването на населението на Видинския регион не е нов. В началото на ХХ век населението на областта е 197 000 души. В края на 2012 година населението на област Видин е 97 536 души или за 110 години то се е стопило наполовина. За един век са настъпили и съществени изменения във възрастовата структура на населението. В началото на миналия век населението под трудоспособна възраст е било 40% , а сега е само 13%. Населението над трудоспособна възраст е било 8%, а сега се е качило на 32%, а населението в трудоспособна възраст е било 52%, а сега е 55%.

По данни на кардиологичното отделение на МБАЛ „Св.Петка“ Видин от началото на годината 57 пациенти са диагностицирани с остър коронарен симптом и са насочени за инвазивна оценка.

17 от тях по спешност

40 по планов порядък 

Сърдечносъдовата смъртност във Видин е изключително висока поради липсата на специализирана болница е мнението на д-р Даниела Макавеева -

Частна кардиология е готова да заработи във Видин с договор към НЗОК - ако обаче получи лиценз от МЗ. Инвестицията само за ремонт на помещенията е за над 2,5 млн. лв

По думите на изпълнителния директор на Българския кардиологичен институт, специализирана кардиологична болница с възможности на инвазивна кардиология няма нито във Видин, нито в Монтана. Най-близкият кардиологичен център е на 250 км от Видин. 

„Мисията на Български Кардиологичен Институт“ за разпространяване на възможностите за по-добър и по-дълъг живот чрез правилна диагностика и навременно лечение в изоставените райони на страната продължава.. Модерното частно здравеопазване е напълно безплатно за хората и гарантира качество непознато до сега. Реалната спешна кардиологична помощ, с европейско качество, за Видин и съседните общини и за Монтанска област е на прага – коментират от Български кардиологичен институт. Задължено е да бъде осигурен достъп на хората до предлаганата интервенционална кардиологична грижа в СБАЛК Видин.“ – добавят от Български кардиологичен институт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване