04/27/14 09:59
(http://www.klassa.bg/)

Политици със странни професии

 Вече не е задължително хората, които бистрят международното или икономическото положение на една страна, да са завършили примерно по няколко образования. Да защитават правата на обществото, се пробват лица от различни професии. Приема се дори когато представители на порножанра станат депутати. Електронното издание oddee.com е събрало в един материал историите на няколко „слуги на народа”, които имат странни професии и лични истории.

 

Космонавтът сенатор

 

Един от най-известните американски космонавти - Джон Глен, е пример за това как човек може да служи на страната си по различни начини. През Втората световна война Глен участва в 59 военни мисии като „тюлен”. След края й става военен инструктор. След това лети в 90 полета по време на войната в Корея. През 1957 г. Джон поставя трансконтинентален скоростен рекорд, летейки от Лос Анджелис до Ню Йорк за три часа и половина. През 1962 г. става първият американски астронавт, извършил орбитален космически полет. На 5 май 1961 г. прави суборбитален космически полет, на 20 февруари 1962-ра на „Мъркюри 6” обикаля земното кълбо три пъти. Той е и първият американец, излязъл в орбита около Земята, а през 1998 г. става най-възрастният човек, летял в Космоса – на 77 г. Личният приятел на астронавта - президентът Джон Кенеди, го кани да стане началник на кабинета му. Но след като се пенсионира като полковник през 1965 г., Глен започва като изпълнителен директор на голяма компания. Там прекарва близо десет години. През 1974-та става член на Сената и успешно изпълнява мандата си до 1999 г.

 

Рок звезда решава екопроблеми в Австралия

 


 
Вероятно няма друг музикант по света, по-изкушен от политиката, от австралийския певец Питър Гарет от групата Мidnight Oil. След присъединяването му към групата през 1976 г. Питър открито говори по концерти за проблемите с ядрената заплаха, бездомниците по света, презастрояването на градовете. През 1984 г. успява да се пребори за място в австралийския парламент с мандата на Партията за ядрено разоръжаване. Гарет става част от Австралийската партия на труда в горната камара на парламента на страната с втория си опит като депутат през 2004 г. Музикантът се пробва и като президент на Австралийската консервативна фондация цели два пъти – през 1989 - 1993 и 1999 - 2004 г.

 

От клоун до конгресмен

 


 
Бразилецът Франсиско Еверадо Оливейра Силва е един от най-известните клоуни в страната си, популярен с прозвището Тиририка. Ражда се в един от най-бедните райони на Сао Паулу. Напуска училище на 9 години, за да се присъедини към пътуващ цирк. През 2010 г. смешникът обяви, че смята да се кандидатира за долната камара на бразилския парламент с мандата на Бразилската републиканска партия. Франсиско преглътна подмятанията по свой адрес, че полуграмотен индивид не може да стане политик. И на вота се оказва, че е човекът, за когото избирателите са гласували най-много - получава подкрепата на 1,3 милиона души в Сао Паулу.

 

Кечистът, който управляваше Минесота

 


 
За повечето американци той беше известен години наред като Джеси „Тялото” Вентура - една от звездите на кеча в САЩ. Но малцина знаят, че Джеймс Джордж Джанос е бил „тюлен” и след това бодигард на самите „Ролинг Стоунс”. Кариерата на Джеси в Световната кеч асоциация (WWE) продължи около 10 години. И изненадващо приключи преди един от големите турнири - за титлата на WWE през 1984 г. Причината да се оттегли от ринга са проблеми с кръвта му. Тялото започва да коментира кеч мачовете по телевизията и се пробва като актьор. Опитите му като политик започват през 1990 г. Става губернатор на град Бруклин Парк в Минесота, а през 1998-а вече е 38-ият губернатор на щата, защитавайки правата на хомосексуалистите и борейки се хората да могат да притежават поне по едно оръжие за самозащита. След изтичане на мандата му Вентура става преподавател в Харвард и води шоу по телевизията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване