04/27/14 09:27
(http://www.klassa.bg/)

Станишев и Шулц зоват за ляв завой в ЕС

 Лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев и кандидатът на европейските социалисти за шеф на ЕК Мартин Шулц откриха вчера заедно кампанията за евровота в Румъния ден след като направиха това и у нас. Двамата призоваха за ляв завой в европейските политики.

 

„Радвам се да видя толкова много хора, които сте застанали зад идеята за по-добра Европа и нашия общ кандидат за президент на ЕК Мартин Шулц. Преди една година бях тук, за да покажа подкрепата си за Виктор Понта и за всички вас, защото Румъния имаше нужда от промяна. Сега ни е нужна промяна и на европейско ниво”, заяви Станишев пред 10-те хил. симпатизанти на Социалдемократическата партия в северната ни съседка, които се бяха събрали в залата на „Ромекспо” в Букурещ.

 

Лидерът на ПЕС беше категоричен, че десните са създали

 

Европа на страха

 

и са положили основа за невиждан популизъм и дискриминация, които са били почувствани най-силно именно от румънците и българите. Той подчерта, че именно социалистите са се противопоставили на тази несправедливост. В тази връзка Станишев даде пример с България, която е изпълнила всички условия за влизане в Шенген, но въпреки това не е била приета в единното безвизово пространство.

 

Станишев изтъкна още, че за първи път бъдещият шеф на ЕК ще бъде избран от хората, а не чрез задкулисни политически договорки. Той призова левите избиратели да гласуват следващия месец за една различна Европа – развиваща се, работеща и защитаваща всички нейни граждани.

 

„Искам, след като стана президент на ЕК, младите румънци, които имат добри идеи за бизнес, да могат да ги реализират”, каза от своя страна Шулц в речта си пред членовете и симпатизантите на оглавяваната от румънския премиер Виктор Понта партия. Самият лидер на социалдемократите в северната ни съседка благодари на Станишев и Шулц за подкрепата, която оказвали на страната му, а те пък се ръкуваха с всички кандидати за място в ЕП от формацията му.

 

Преди официалния старт на кампанията Станишев и Шулц се запознаха с

 

един от големите европроекти

 

на северната ни съседка, реализиран от Института по ядрена физика в Мъгуреле. Изграждането на Extreme Infrastrukture – Nuclear Physics (ELI-NP) ще струва близо 300 млн. евро. Когато съоръжението стартира, то ще се занимава с изследвания в областта на ядрената физика и нейните приложения. „Ако всичко върви нормално, в Мъгуреле ще бъде създаден най-мощният лазер в света”, похвали се Понта и не скри амбициите си страната му да получи Нобелова награда след старта на мегапроекта.

 

По-късно през деня Станишев призова лидерите на ЕНП и техния кандидат за шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер да се дистанцират от изказването на Силвио Берлускони, че Шулц играе „ролята на надзирател в концлагер”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване