04/29/14 15:17
(http://www.dnevnik.bg/)

Руските фирми и личности, станали обект на новите санкции на САЩ


В понеделник САЩ наложи визови ограничения и замрази собствеността на седем  приближени на Владимир Путин руски граждани и наложи санкции върху известен брой фирми. "Ройтерс" предоставя информация за тях.

Фирми:

1/ "Акваника" – производител на бутилирана вода, подизпълнител на "Волга груп" на Генадий Тимченко. Самият Тимченко стана обект на санкции през месец март. Фирмата е основана през 2007 г. и има капацитет от 500 милиона литра годишно.

2/ "Авиа груп" – фирмата се занимава с развитие на инфраструктура и ремонт и поддръжка на самолети на летище "Шереметиево". "Волга груп" е собственик на 74% от "Авиа";

3/ "Авиа груп Норд" – обслужва частни самолети на петербургското летище "Пулково", 70% собственост на "Волга груп";

4/ "Зест" – лизингова фирма от Санкт Петербург. Предоставя редица услуги, сред които са наем на жилища, автомобили, самолети. 100% от фирмата е собственост на "Банк Россия", станала обект на санкции през март.

5/ "ИнвестКапиталбанк" – банка от Волжка област, контролирана от братята на Борис и Аркадий Ротенебрг. Братя Ротенберг се занимават с изграждане на газопроводи и други инфраструктурни обекти.

6/ Собибанк – банка, контролирана от "Банк Россия".

7/ "Стройтрансгаз груп" – строителна фирма, собственост на Генадий Тимченко. "Стройтрансгаз" вероятно ще строи европейската част на газопровода "Южен поток".

8/ SMP банк – собственост на братя Ротенберг, като всеки от тях държи по 38.05%. Банката пострада значително при предишните санкции.

9/ "Стройгазмонтаж" – фирма, която се занимава с изграждане на петролопроводи и газопроводи за руските държавни компании, собственост на Аркадий Ротенберг.

10/ "IC Аброс" ООД – инвестиционна компания, контролирана от Банк Россия;  

11/ "Сахатранс" – фирма, която се занимава с разработка на желязна руда и въглища в Далечния изток. 89% собственост на "Волга груп".

12/ "Трансойл" – най-голямата частна петролна фирма в Русия, 80% собственост на "Волга груп". Сред клиентите ѝ са "Роснефт", "Газпром" и "Новатек".

13/ "Волга груп" – частна инвестиционна фирма, контролирана от Генадий Тимченко. Компанията притежава акции в минни, транспортни, логистични фирми, както и значително производство и недвижима собственост. "Волга груп" е собственик на 23% от втория най-голям производител на газ в Русия "Новатек".

В списъка на новите санкции са изброени и седем лица, приближени на президента Путин:

1/ Игор Сечин – ръководител на държавната "Роснефт", най-големият производител на петрол в Русия. Смятан за един от най-старите съюзници на Путин, бивш началник на кабинета в Кремъл.

2/ Дмитрий Козак – заместник-премиер, който ръководи интеграцията на Крим в Руската федерация. През 90-те години работи заедно с Путин в градската управа на Санкт Пететбург. Ръководи и организацията на зимните олимпийски игри в Сочи.

3/ Вячеслав Володин – богат бивш адвокат и политически стратег, заместник-шеф на кабинета в Кремъл. Според анализатори той е авторът на много от политиките на Путин.

4/ Сергей Чемезов – ръководител на "Ростех", конгломерат от над 600 фирми, които произвеждат различни продукти от оръжия до автомобили. През 80-те години е работил в разузнаването в Източна Германия заедно с Путин.

5/ Алексей Пушков – оглавява комисията по външните работи на руската Дума. В миналото е бил водещ по "Ръша тудей" и популярен критик на външната политика на САЩ.

6/ Олег Белавенцев – пратеник на Путин в Крим и вицеадмирал от руския военен флот. Приближен на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

7/ Евгений Муров – ръководител на държавната служба за сигурност от 2000 г. насам. Преди падането на СССР повече от 20 години е работил в КГБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване