04/30/14 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Великобритания, Дания и Полша ще охраняват на въздушното пространство на балтийските републики

 САЩ предават днес на Великобритания, Дания и Полша охраната на въздушното пространство на трите балтийски републики в рамките на НАТО, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Алианса. 

Това става на фона на нарасналото напрежение в региона заради украинската криза. 

Редица източноевропейски държави членки на НАТО, които са били сателити на Москва, се опасяват сами да не станат мишена на агресивни действия от страна на Русия. В резултат Алиансът реши да засили военното си присъствие в Източна Европа, за да успокои страни от региона, които са обезпокоени от риска от дестабилизация, коментира агенцията. 

НАТО твърди, че тези разгръщания са изцяло с отбранителна цел, но

Русия ги осъди като завръщане към Студената война. 

Официалната церемония по предаването на щафетата ще се състои във военновъздушната база в северния литовски град Шяуляй. Британските, датските и полските военни самолети ще започнат да патрулират във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония от 1 май. 

Откакто Литва, Латвия и Естония се присъединиха  към НАТО през 2004 г.,

тяхното въздушно пространство се охранява от сили на Алианса.

САЩ поеха рутинната мисия в рамките на НАТО на 1 януари за период от 4 месеца. Преди избухването на украинската криза, НАТО охраняваше въздушното пространство на трите балтийски републики с четири самолета. 

През март обаче САЩ засилиха своето присъствие с 6 допълнителни изтребителя Ф-15. 

През следващите четири месеца Великобритания, Дания и Полша ще патрулират във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония с по 4 военни самолета. 

Изтребители МиГ-29 на Полша и британските „Тайфун“ ще бъдат базирани в Шяуляй, а датските Ф-16 - в базата в Ямари, Естония. Отделно четири френски изтребителя „Рафал“ бяха дислоцирани в понеделник в Малборк, Северна Полша. Канада ще изпрати шест изтребителя Ф-18 в Румъния за разузнавателни мисии и учебни цели. 

САЩ отделно обявиха, че ще изпратят 600 военни в Полша и балтийските републики за учения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване