04/30/14 08:07
(http://www.klassa.bg/)

Карзай: Великобритания и САЩ още имат незаконни затвори в страната

 Президентът на Афганистан Хамид Карзай обвини силите на САЩ и Великобритания, че продължават да ръководят нелегални центрове за задържане в страната, предаде Асошиейтед прес. 

Назначена от Карзай комисия е открила шестима затворници в британски център в Кандахар и 17 затворници в друг британски център в Хелманд. 

В американските центрове не са били намерени затворници, но те изобщо не би трябвало да съществуват, е посочил ръководителят на комисията. 

Британските военни власти посочиха в изявление, че затворниците „са

задържани по молба на афганските власти,

когато има доказателства, уличаващи ги в престъпна дейност“. 

„Всеки център, който използваме за задържане, е известен не само на правителството на Ислямска република Афганистан, но и на Международния комитет на Червения кръст", заяви и министерството на отбраната на САЩ. 

Под натиска на Карзай САЩ се съгласиха да прехвърлят на афганистанските власти своите затвори и държаните в тях затворници в Афганистан, а британските сили имат разрешение да задържат заподозрени за 96 часа, но и по-дълго в случай на „извънредни обстоятелства“. 

Карзай определи като

„явно нарушение на законите на Афганистан“ наличието на центрове за задържане на чужди сили в страната. 

„Всички задържани трябва да бъдат предадени на афганистанските сили за сигурност в районите, където са били арестувани“, заяви президентът. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване