04/30/14 08:27
(http://www.klassa.bg/)

Опасен язовир заплашва да залее село Мокрен

 Село Мокрен е заплашено да потъне във водите на язовир "Калън дере" и да се повтори трагедията от Бисер.

Водоемът във военния полигон "Ново село", който се използва за американска база, е много опасен заради повреден изпускател. Това беше установено след проверка на областната управа в Сливен, пише в. "Труд". Проблемът е, че при по-голям дъжд водата може да залее и Мокрен и действащото българско поделение. Американската база, която струваше 40 млн. долара, е на високо и за нея няма никаква опасност. Навремето язовирът е бил построен за напояване. След изграждането на полигона попаднал в територията му, но останал собственост на община Котел. "Нямаме нито пари за поддръжката на язовира, нито можем да влезем в полигона, за да го ремонтираме", каза зам.-кметът Мариела Байкова. От Котел настояват собствеността да бъде прехвърлена на военното министерство. Язовирът се използва за "водна преграда" при ученията.

"След трагедията с язовира в Бисер, който също беше използван от военните, ни скъсаха от проверки. Две писма изпратихме на Министерството на отбраната. Накрая дори им казахме: "Подаряваме ви го!" Но те не го искат. Военните искат само да го ползват, а ние да плащаме", ядосва се Байкова. Преди година от екоминистерството наредили язовирът да бъде източен. "Невъзможна работа! Извикахме специалисти, сметката излезе 100 хил. лв.", обясни Байкова.

Жителите на Мокрен настояват "Калън дере" да бъде запазен. "Заради административен батак може да изгубим язовира, а той ни трябва", твърди кметът Манол Христов. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване