05/01/14 07:31
(http://www.klassa.bg/)

120 жертви на нападения в Алепо и Хомс

 Насилието в Сирия взе над 120 жертви в рамките на два дни.

Най-малко 18 цивилни са загинали днес при въздушни удари на правителствената авиация по контролиран от бунтовниците район в северния сирийски град Алепо, предадоха АФП и ДПА.

Според съобщението на базирания в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права сред убитите в квартал „Ал Ансар“ са най-малко 10 деца.

Ударите са били нанесени по местно училище на две вълни в интервал от 10 минути,

заявиха местни източници. Сред убитите има и най-малко един учител.

Местни активисти показаха видеоклип, в който се вижда редица тела на деца в сиви чували. Някои са окървавени.

Засега няма официален коментар по случая от страна на правителството в Дамаск.

Алепо е главното бойно поле между войските на режима и бунтовниците, които искат да свалят президента Башар Асад.

Междувременно нови данни за вчерашния двоен атентат с коли бомби в Хомс показват, че жертвите са най-малко 100 души, сред които 80 цивилни, предаде АФП, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Това е третата най-кървава атака в Хомс

от началото на сирийската гражданска война.

Централният сирийски град е трети в страната по брой жители.

Отговорност за двойния атентат пое „Фронтът Ан Нусра“, клон на „Ал Кайда“ в Сирия. Нападението беше извършено в квартала „Абасия“, който е населен с алауити. Сирийският президент Башар Асад също е алауит.

Най-малко 150 хил. души са загинали в продължаващата вече четвърта година гражданска война в Сирия, сочат данни на опозиционни активисти.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг прикани мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да проведе възможно най-бързо разследване на твърденията за нападение с хлор в Сирия, предаде АФП. „Информациите, според коитохимически оръжия са били използвани отново, са абсолютно възмутителни. Това само влошава още повече страданията на сирийския народ“, се казва в изявление на Хейг.

Вчера ОЗХО обяви, че ще извърши разследване на неотдавнашните твърдения за нападение с хлор в сирийско село, и подчерта, че Дамаск е приел мисия да посети населеното място. Франция и САЩ обвиниха Дамаск, че използва срещу бунтовниците хлор. Режимът твърди, че бунтовниците са употребили промишленото токсично вещество. Според британския вестник „Дейли телеграф“ анализи, направени в лаборатория, чието име не се уточнява, от проби от почвата, взети от три места на предполагаемите нападения, показват доста значителни следи за наличието на хлор и дори на амоняк.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване