05/01/14 08:18
(http://www.klassa.bg/)

Австрия официално се завърна в „Южен поток”

 Австрия официално се завърна в проекта „Южен поток”. Във вторник австрийската OMV и руската „Газпром” съобщиха са подписали меморандум за намерения за реализацията на проекта на територията на Австрия, съобщиха от двете компании. Документът е бил подписан от шефовете на „Газпром” и OMV Алексей Милер и Герхард Ройс.

 

Според меморандума тръбата на австрийска територия ще е с капацитет от 32 млрд. куб. метра годишно. Той ще завършва в Баумгартен, градът, който е австрийският газоразпределителен център, като преди това тръбата ще мине през България, Сърбия и Унгария. В Баумгартен щеше да завършва и пропадналия проект „Набуко”. Завръщането на Австрия към „Южен поток” се случва 10 месеца, след като „Набуко” изгуби надпреварата с Трансадриатическия газопровод (ТАП) за азерския газ от находището „Шах Дениз 2”.

 

Освен това документът предвижда

 

участие на

 

„Газпром” в

 

Централноевропейския газов хъб (CEGH)

 

а също така предоставяне на капацитет на руския гигант в газовите хранилища на OMV в Австрия.

 

Герхард Ройс е връчил на Милер писмо от австрийския икономически министър Райнхолд Митерлнер за подкрепа на проекта.

 

Двете страни са се споразумели всички необходими разрешения за строителство да бъдат получени до края на 2015 г.

 

Първите доставки на синьо гориво в Австрия се планират за 2017 г.

 

а достигането на пълния капацитет на австрийския участък от газопровода – към януари 2018 г.

 

Реализацията в такива кратки срокове изглежда реална, тъй като между Москва и Виена вече има подписано междуправителствено споразумение - от април 2010 г. Тогава Русия планираше „Южен поток” да се раздели на два лъча – към Баумгартен, Австрия и към Северна Италия. Заради приоритета, който тогава Австрия даде на „Набуко”, обаче работата по австрийският участък бяха замразени.

 

„Необходимостта от изграждането и преимуществата на „Южен поток” за Европа са очевидни. Проектът е насочен към повишаване на енергийната сигурност на европейските потребители, което винаги е било сред основните приоритети на „Газпром”, е казал Алексей Милер, цитиран от пресцентъра си.

 

„Това е важна стъпка към увеличаване на сигурността на доставките на синьо гориво в Австрия, както и за усилване на ролята на Баумгартен като ключов газов хъб в Централна и Източна Европа”, е коментирал шефът на OMV Герхард Ройс, цитиран от пресслужбата на австрийската компания. „Близо 50-годишното ни сътрудничество с „Газпром” допринесе за успеха на това начинание, което ще послужи за по-нататъшното разнообразяване на маршрутите за доставка на енергоносители в Европа”, е допълнил той.

„Олсийс” ще положи 900 км тръби по дъното на Черно море

Снимка allseas.com
Швейцарската компания ще използва кораба Pieter Schelte за полагането на тръбите. Той е с дължина 477 метра, има 6 цеха за заваряване и нанасяне на защитно покритие на тръбите.
„Южен поток транспорт” и „Олсийс Груп” са подписали договор за полагането на втората от общо четири линии от морския газопровод „Южен поток”. Според него „Олсийс” ще положат около 900 км тръби по дъното на морето. Допълнителните услуги, необходими за изграждането на втория тръбопровод, пък ще бъдат предоставени от италианската „Сайпем”. По-рано „Сайпем” беше избрана да полага първата линия, както и да строи и четирите линии в плитководните участъци.

 

„Олсийс” ще започне полагането на тръбите от втората линия през лятото на 2015 г. Планира се тя да бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване