05/01/14 13:19
(http://www.klassa.bg/)

„Сова Харис“: БСП -19,2%, ГЕРБ -17,0% при избори днес

 Ако евроизборите бяха днес, за БСП биха гласували 19,2%, за ГЕРБ – 17,0%, за ДПС – 6,2%. Това показва проучване на агенция „Сова Харис“ за нагласите на българите през последния месец.

На четвърто място се подрежда „България без цензура“ с 5,5%, следва Реформаторският блок с 4,1%. С приближаването на изборния ден предпочитанията на гласоподавателите са все по-ясни. Загадка обаче остава степента, в която те ще се превърнат в реални гласове. По-малко от месец преди изборите за ЕП малко над 58% от хората декларират, че ще гласуват, показва още проучването „Сова Харис“.

Според експертна оценка на „Сова Харис“ приемаме, че реалните гласоподаватели в България са около 5 800 000 души. Това означава, че при декларираната активност на 25 май до урните ще отидат около 3 400 000 души. Трябва да отбележим, че подобна масовост обикновено има на парламентарни избори. При избори за европейски институции избирателната активност по традиция е доста по-ниска. Ако приемем, че на 25 май наистина ще гласуват малко над 60% от избирателите, при всички случаи основното противоборство ще бъде между БСП и ГЕРБ.

Това е и основният избор, пред който ще бъдат изправени повечето хора. Има относителен паритет между двете най-масово подкрепяни политически организации, обаче се очертава тенденция за надмощие на левицата. Ако през февруари регистрирахме почти пълно равенство и дори лек превес за ГЕРБ, а през март напред излезе БСП, сега вече наблюдаваме и нейна преднина с над 2%. Изглежда социалната проблематика се възприема по-добре в обществото и постепенно взема връх над аргументите за важността на фискалната дисциплина, подчертава Васил Тончев от „Сова Харис“.

В това отношение Сергей Станишев успешно пренася тенденциите от европейски терен на наша почва. От своя страна Бойко Борисов се обляга изцяло на формулата от предишния си управленски мандат, която едва ли ще му отвори нови перспективи. Да спестяваме и да се лишаваме, за да строим инфраструктура – този приоритет вече беше отхвърлен от мнозинството от българското общество.

При първи вариант, ако активността на 25 май бъде около декларираната, БСП и ГЕРБ може да разчитат на по 6 депутатски места в ЕП, ДПС и коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. – на по 2, и РБ – на 1 място, според изследването на „Сова Харис“. Агенцията отбелязва, че ГЕРБ и проектът на Николай Бареков получават по 1 място, благодарение на закръглянето на остатъчните резултати. За втория вариант, агенцията съди по няколко индикатора, които потвърждават, че твърдо решилите да гласуват са 42% от всички избиратели.

Това представлява малко над 2 400 000 души. Ако само тези хора гласуват, това би довело до значителни промени в съотношението на силите. Тъй като твърдото ядро на БСП е съществено по-голямо от това на ГЕРБ, ножицата между двете формации ще се разтвори и БСП ще получи още1 мандат, а ГЕРБ ще изгуби 1 място. Относителното присъствие на ДПС ще нарасне значително и движението ще получи възможност дори за 2 допълнителни мандата. Коалицията ББЦ-ВМРО-БНД-ЗНС и др. ще мине границата за 1 мандат, а РБ ще остане под чертата. При този вариант на ниска активност разпределението би било: 7 места за БСП, 5 за ГЕРБ, 4 за ДПС и 1 за проекта на Николай Бареков.

При третия вариант, ако активността достигне около 50%, което представлява около 2 900 000 души, тогава БСП ще запази позицията си от 7 места, ГЕРБ ще има сигурни петима евродепутати, ДПС- трима, коалицията на Бареков – 1, и едно място ще се разпредели според остатъка вероятно между ГЕРБ и коалицията на Бареков.

Според проучването на „Сова Харис“ ако се проведат нови парламентарни избори, нагласите показват, че БСП печели 19,8%, ГЕРБ – 17,2%, ДПС – 6,6%, Коалицията на Бареков – 6,0%, РБ – 3,8%. Сред политическите лидери най-голямо доверие имат еврокомисар Кристалина Георгиева – 41,5%, следвана от столичния кмет Йорданка Фандъкова – 33,5%, на трето място е премиерът Пламен Орешарски – 30,3%, следван от вицепрезидента Маргарита Попова – 27,7%, лидера на БСП Сергей Станишев – 25,6%, президента Росен Плевнелиев – 25,2%, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – 24,8%.

За доверието в институциите може да се каже, че българите имат най-голямо доверие на Българската православна църква – 50,4%, следват Европейският парламент – 43.8%, омбудсманът – 43.7%, ЕК – 42.9%, МВР – 42.0%, правителство – 31.1%, прокуратура – 30.0%, Конституционен съд – 22.2%, парламент – 19.8%, Върховен административен съд – 19.6%, Върховен касационен съд – 19.2%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване