05/03/14 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски на питка и риба в Зографския манастир

 Премиерът Пламен Орешарски ще похапне средиземноморска риба и питка с квас, приготвени по специални манастирски рецепти в Зографската света обител на Атон, където ще бъде за Гергьовден. Това съобщиха от монашеското братство там. Премиерът ще води със себе си министъра на културата Петър Стоянович, а в самата група от страна на Светия синод ще бъде Ловчанският митрополит Гавриил. Всички тръгват с автомобили още утре.

 

В манастирите на Света гора не се консумира месо. Изключения не се правят дори на големи празници за високопоставени гости. Затова нашата официална делегация, както и всички поклонници за празника ще бъдат гощавани с печена риба, рибена чорба, морски дарове, кашкавал, сирене, маслини, много зеленчуци и плодове за десерт. От братството увериха, че никой няма да остане гладен, а хората не е необходимо да си носят сандвичи отвън, защото храна има достатъчно.

 

Премиерът и останалите членове на делегацията ще спят в малки монашески килии, осветявани от свещ или газови лампи, в каквито ще бъдат настанени и всички останали поклонници. Привилегии няма да има за никого. В Зографския манастир няма електричество, а агрегатът се включва само за броени часове.  

 

Орешарски и Стоянович ще бъдат на бдението и на нощната литургия на 5-и срещу 6 май. След това заедно с всички поклонници те ще се включат в литийното шествие с чудотворната Фануилска икона на свети Георги, разказа Ловчанският митрополит Гавриил. На самия Гергьовден в манастира ще има и служба за здравето на дарителите
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване