05/05/14 09:38
(http://www.klassa.bg/)

Димитър Ганев: Нито една партия не иска сътрудничество с ГЕРБ

 Смирената позиция на Борисов в началото на кампанията за евроизборите не е характерна за него - свикнали сме да го наблюдаване с по-агресивно поведение.

Той не се възползва от някои "дузпи", които му предоставиха управляващите - скандалът с ЕГН-та, реакцията към евентуален референдум, за който ГЕРБ събра подписите… Това са все топки, които можеха да бъдат отиграни от Борисов, с неговия силен инстинкт. Част от обяснението е, че той може да се окаже на едни предсрочни избори в практически същата ситуация, в която беше през 2013 г. До ден-днешен той е изправен пред най-големия стратегически проблем на партията си, а именно, че нито една партия с реални шансове за победа не иска да има сътрудничество с ГЕРБ. Той се надяваше в рамките на месеците през лятото и есента РБ да бъдат потенциален негов съюзник в един евентуален нов парламент, с който да управляват заедно. По всичко личи, че тенденциите при РБ са по-скоро негативни. Според мен, трябва да се четат и тези знаци от негова страна към ДПС. Първо, кафето с Местан в Кърджали, отказа да структурира кампанията си на ДПС основа - възможно е да допуска партньорство и с движението. На този етап Борисов вижда, че нито една партия не иска сътрудничество с него. Той може отново да е първа политическа сила и на тези избори и на следващите предсрочни парламентарни, но… какво от това?

Да си представим, че на евроизборите г-н Бареков успее да вкара представител или представители в ЕП, на предсрочните избори той без никакъв проблем може да заеме мястото на Атака. Имам пред вид следното - БСП и ДПС нямат парламентарно мнозинство, ГЕРБ нямат 121 депутати и Бареков се оказва в ситуацията да държи "златната акция". При сегашните електорални нагласи такава прогноза изглежда реална.

Как се държи Атака по време на украинската криза, която започна преди около 2 месеца. Г-н Волен Сидеров беше човекът, който зае най-ясна проруска позиция. Въпреки това, от този момент нататък, ние от Галъп и други наши колеги при изследвания не отчитаме съществен електорален ръст при тях. Как си го обяснявам? Огромна част от русофилския вот се дава традиционно за БСП. Но тези избиратели не гласуват за БСП, защото са русофилска партия, а по други причини, част от които носталгични. Русофилството е само елемент от този вот. Тези русофили не биха изневерили на партията само защото тя не е заела твърда проруска позиция, каквато има Атака. Но не съм аз човекът, който ще каже, че Волен Сидеров няма никакъв шанс да мине бариерата от 150 000-170 000 гласа на евроизборите. Не го виждам на този етап, но е възможно да стане така, защото ситуацията е много динамична. Реално украинският конфликт ескалира, налагат се икономически санкции на Русия, от което България е изключително засегната. Когато дебатът се икономизира относно Русия, тогава всички много внимателно ще започнем да слушаме и много хора ще се замислят. Едно е да се каже спираме "Южен поток", друго - спираме ви газта, което предполага големи загуби за икономиката. Едва когато усетим това по джоба си тази тема ще стане освен първа точка в дневния ни ред, ами ще доведе и до други изводи. Но засега това е само хипотеза.

Международната тематика никога не е била сред основните за българската публика. Украйна е първият конфликт, който зае трайно място в политическия и обществен дебат. Сега нашите медии отразяват по-адекватно ситуацията там, отколкото в началото на конфликта. Ситуацията в Украйна е много по-сложна от опростенческите схеми, в които бе поставена преди месец дори в медиите. Затова съм привърженик на символно ниво на онзи японски знак Ин и Ян. /БГНЕС

-------

Димитър Ганев, политолог.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване