05/05/14 09:38
(http://e-vestnik.bg/)

Как САЩ водят финансова война срещу Путин

Министерството на финансите на САЩ командва наказателната акция срещу Русия;
Вашингтон развива нов вид война

Корицата на “Нюзуик” с оригинално заглавие “Изкуството на финансовата война”.

„Научихме от Туитър”, каза пред „Нюзуик” служител в „Гунвор”, четвъртата по големина в света петролна компания. Служителят е изненадан по обяд на 20 март, докато седи пред екрана на компютъра си в Женева. В Туитър излиза съобщение, което гласи, че един от основателите на компанията, Генади Тимченко, руски бизнесмен милиардер, е поставен в черния списък на правителството на САЩ, заедно с 31 други лица и компании, за които се говори, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Предишния ден Тимченко е финализирал продажбата на своя дял от 43.59 % в „Гунвор” на бизнес партньора си Торбьорн Торнквист, шведски търговец на петрол, съсобственик на компанията и сега неин изпълнителен директор. Двамата мъже извършват сделката по време на нарастващото напрежение от нахлуването на Путин в Крим, защото „усещали, че нещо ще се случи”, обясни служителят, като добави, че „те не са имали информация” за черния списък.

„Гунвор” се спасява на косъм и посланието отеква ясно и гръмко по света: първият оръдеен залп в модерната война е финансов и резултатът е изключително ефективен.
„Преди петнайсет години идеята, че Министерство на финансите ще бъде в центъра на националната ни сигурност щеше да е немислима, казва в интервю Даниел Глейзър, помощник-секретар в отдела за финансиране на борбата срещу тероризма и финансовите престъпления. „Но сме разработили цял нов набор от средства, които да предоставим на президента.”

Новият команден център на Америка

Командният център в този нов вид война е подразделение на Министерството на финансите: Отдел за борба с тероризма и финансово разузнаване с 730 служители (TFI). Не позволявайте на името да ви заблуди. Този малко известен министерски отдел, създаден от Конгреса в резултат на атаките от 11 септември, не се занимава само с преследване на терористи и незаконни парични потоци към офшорни зони. Той използва по-модерни финансови оръжия, за да нанася удари по внимателно подбрани мишени, свързани с вражески правителства.

„Това е начинът за водене на война през 21-и век” казва Джудит Лий, адвокат и експерт по санкции от фирма „Гибсън, Дун и Кручър” във Вашингтон.

Отделът за борба с тероризма и финансовото разузнаване отговаря за изготвянето на черен списък с цел парализиране финансовите сделки на най-близкото обкръжение на Путин след навлизането на руските войски в Крим. В Русия атаката на Американското министерство на финансите води до силни трусове във финансовите дела на мишени от черния списък като Тимченко и „Банка Русия” (средно голяма санктпетербургска банка, обслужваща висши служители на руското правителство с авоари от близо 10 милиарда долара, която откри, че обслужването на картите й „Виза” и „МастърКард” внезапно е прекратено, а кредитният й рейтинг е понижен от „Стандарт енд Пуърс”).

Ако лице или корпорация веднъж попадне в черния списък на американското министерство на финансите, то не може повече да извършва сделки, като използва щатски долари, а това се отнася до 87% от световните валутни сделки според Банката за международни разплащания.

Какъв е механизмът? Чуждите банки обикновено „доларизират” плащанията, като прекарват транзакциите през американски банки, от които се изисква да блокират всяко плащане, в което лице или организация имат пряк интерес. След налагане на санкциите американското министерство на финансите забелязва увеличаване на изтичането на капитали от Русия. То посочва, че досега парите, напуснали страната, „са надвишили цялостния размер на изтичането на капитали за миналата година”.

Икономиката на Русия и без това буксува, а има признаци, че украинската криза засилва спада. Международният валутен фонд наскоро прогнозира ръст само 1.3 % за 2014 г., като спадът се дължи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване