05/06/14 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Военният музей почерпи с 30 кг сготвен боб

 Опашки от посетители се извиха на различни места в Националния военноисторически музей (НВИМ), който посрещна своите посетители в Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май с ден на отворени врати, предаде репортер на БГНЕС.

 

Тук бяха подготвили специална програма за хората, които идват, а те час преди обед бяха около 5 000. Безспорно най – дългата опашка беше пред казана, където от сутринта истински военен готвач приготвяше в полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба. Военният готвач е старшина Йордан Йорданов от поделението към Горна баня, който работи това в армията вече 27 години. Всички, които опитаха днес чорбата му я харесаха, а той признава, че и много му искат рецептата, но в нея има и тайна, която той както всеки майстор пази. Все пак издаде, че войнишкият боб се прави като в чорбата се слага лук, моркови, чушки, целина, чесън, домати и най – вече любов и много желание. Мерудиите правят яденето и го правят толкова вкусен, категоричен е готвачът.

Около 30 кг боб сготви днес старшина Йорданов и с него смята да нахрани около 1 000 души. До обяд от чорбата бяха опитали около 400 души. "Рекламации имаме само за хубаво, даже се връщат и за допълнително. За толкова години поне оплаквания няма", каза майсторът на войнишката чорба.

Приготвен във войнишки казан, който се оказа, че все още се използва, дори наскоро са правили чорба на занятие с него. "Продължава да се използва и много бързо и много вкусно става", каза старшина Йордан Йорданов. Така той е категоричен, че бобът и досега присъства в менюто на войниците, макар в миналото да е имало и период, когато е имало фирмено хранене. "Тогава малко искаха да го изолират боба, но се видя, че без него не може и затова пак го върнаха към основното ястие", каза майсторът.

Съкращенията в армията са се отразили и на броя на майсторите – готвачи, които могат да направят хубав боб. "Много хора напуснаха армията и сега вече сме готвачи – дето има една приказка - на доизживяване", заяви той.

Днес за първи път сред експонатите в музея можеше да бъде разгледана фотоизложбата "Празникът на армията". Тя представя воинските традиции за деня на Българската армия – кога, как се е отбелязвал и променял той през годините. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали такива моменти от 1885 г. до наши дни. Така снимките проследяват и парадите на бойното поле по време на Балканската и Първата Световна война, когато празникът се е празнувал с панихида за загиналите в бой и молебен за живите и парад на бойното поле, разказва зам. – директорът на НВИМ д-р Даниела Цанкова-Ганчева.

Снимките са автентични, архивни, което показва духа на времето. Проследили са и големите паради през 30 – те години, най – големият през 1936 г. в София. След промените през 50-те години пък празникът на армията се променя и вече не е 6 май. Изложбата може да се види само до 20 май, а НВИМ обещава след това други изненади. /БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване